"3 balıktan 1'i Türkiye'den"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Şu anda Avrupa'daki, Paris'teki, Brüksel'deki balık restoranlarında satılan her 3 çipura-levrekten 1'i Türkiye'den gidiyor" dedi
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanlığı'nın 99. Dönem Kaymakamlık Kursunda yaptığı konuşmada, tarımın insanlık için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, tarımın insanların karınlarını doyurmak için yapılan bir faaliyetten çok bir kültür olduğunu ifade etti.
Dünyada açlık çeken insanların yanında obez insanların da olduğunu belirten Eker, "Yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor, çöpe atılıyor. 900 milyon insan da açlıktan kıvranıyor. Şimdi bir yanda 900 milyon insan aç, öte yanda 1 milyar 300 milyon ton gıda çöpe atılıyor, bir başka yanda da 1,4 milyar insan obezite ile mücadele ediyor. Nasıl kilo veririm diye uğraşıyor. Burada hikmetin, ihtiyacımız olan bir kavram olarak varlığını hissediyoruz" diye konuştu.
Türkiye'deki biyo çeşitliliğin zengin olduğunu ifade eden Eker, bunun ülke için bir avantaj olduğuna dikkati çekti. Eker, biyo çeşitliliğin gıda üretim kabiliyetine orantılı olduğunu belirterek, Türkiye'nin biyo çeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgesinde yer aldığını kaydetti.
Bakanlık faaliyetleri hakkında da bilgi veren Eker, bu kapsamda Tarım Strateji Belgesi hazırlandığını, tarım sektöründe derinlik analizinin yapılarak, tarımı günübirlik alan olmaktan çıkardıklarını ifade etti. Tarım sektörünü kalıcı, derin ve geniş bir perspektifle ele aldıkları belirten Eker, hayvancılığa, prim desteklerine ve telafi edici ödemelere verilen desteklerin arttırıldığını belirtti.
Su ürünlerine verilen destekleri de arttırdıklarını ifade eden Eker, "Şu anda Avrupa'daki, Paris'teki, Brüksel'deki balık restoranlarında satılan her 3 çipura-levrekten 1'i Türkiye'den gidiyor. Bu, destekleme kapsamına alındığı için böyle ihraç ediliyor" dedi.
Tarımsal teşviklerin geçmiş dönemlerde düşük kaliteli ve mevsimsel olarak üreticiyi memnun etmeye yönelik verildiğini kaydeden Eker, "Biz bunların hepsini değiştirdik. Cumhuriyet tarihinde hiç koyun ile keçi destekleme kapsamına alınmamış. Biz bunu destek kapsamına aldık. Sayıları baş aşağı giderken, 2012 rakamlarına göre 36 milyona çıktı. Büyükbaş hayvan ise 2002'de 9,9 milyon baş iken 2012'de 14 milyon başa çıktı" diye konuştu.
Türkiye'nin tarımda verimliliği arttırarak dünyanın 7'nci, Avrupa'nın ise en büyük tarımsal ekonomisi haline geldiğine dikkati çeken Eker, "Türkiye 24 milyon hektar tarım arazisinde 2002 yılında 23,7 milyar dolar tarımsal üretim değerine sahipti. Türkiye'nin tarımda 2012 hasılası aynı arazilerde 62 milyar dolar oldu. Verimliliği arttırdık" ifadesini kullandı.
Tarım Kanunu ile tarımın temel sorunlarına çözüm yolları getirildiğini vurgulayan Eker, "Şu Kanun 20 sene önce çıksaydı Türkiye çok farklı yerde olurdu" değerlendirmesinde bulundu.