"3G'yi getirdik, talep karşılanamıyor"

CeBİT Bilişim Eurasia Fuarı ve Bilişim Zirvesi'nin açılışında konuşan Bakan Yıldırım, bugün dünyada yegane gücün bilgi olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "3G'yi getirdik. Şu anda cep telefonu şirketlerimiz abone için yetiştiremiyorlar, talepleri karşılayamıyorlar. Süratle o yan tarafına takılan zımbırtılardan imal etmeye çalışıyorlar. Adı aklıma gelmedi, neyse o internete girmek için, 'modem, seyyar modem' diyorlar, 'vın-mın' bir şeyler diyorlar" dedi.

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen CeBİT Bilişim Eurasia Fuarı ve Bilişim Zirvesi'nin açılışında konuşan Yıldırım, bugün dünyada yegane gücün bilgi olduğunu söyledi.

Yıldırım, bilgiye sahip olan ve kullanan ülkelerin öne çıktığını, bundan mahrum kalan ülkelerin geri kaldığını kaydetti.

"Bu sektörün tabana yayılmazsa gelişmesinin mümkün olmayacağını" söylediğini dile getiren Yıldırım, "Telekomünikasyondaki serbestleşme sürecini onlarca yıl tartışmadan sonra bitirdik ve bu sektörün önünü açtık ve böylece Türkiye'de bilgiye erişim tekel olmaktan çıktı" diye konuştu.

2003 yılında sadece 8 milyar dolarlık ciro hacmi olan bu alanın 2008 sonunda 30 milyar doların üzerine çıktığını ifade eden Yıldırım, "Küresel mali krizde bütün sektörler allak bullak olurken, bu sektör istikrarlı bir şekilde büyümeye, yatırım yapmaya devam etti" diye konuştu.

Bakan Yıldırım ayrıca, 2003 yılı başında ülkede genişbant internet erişimi yokken bugün 7 milyon civarında abone, 35 milyon civarında kullanıcı bulunduğunu, bilgisayar sahipliğinin 3.5 milyondan, 10 milyonun üzerine çıktığını bildirdi.

"Taban, tavanı zorlamaya başladı"

Bilgi toplumu ve bilgisayar okuryazarlığı kavramlarıyla bu dönemde karşılaştıklarını ifade eden Yıldırım, eskiden büyükler çocuklara öğretirken, bilgisayar çağında işlerin tersine döndüğünü, artık gençlerin büyüklere öğrettiğini söyledi. Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu gerçeği görünce biz hemen işe okullardan başladık. Dedik ki, okulların bilişim otobanlarını süratle tamamlamamız lazım. Otobanları yaptık. 40 bin okulumuzu genişbant çok şeritli internet otobanı ile donattık. Bilgi teknolojisi sınıflarını yaptık. Bilgisayar okuryazarlığı projesi yavaş yavaş ailelere toplumun bütün yaş gruplarına doğru, ticari hayatımıza, turizme, eğitime, devletle olan ilişkilerimize yansımaya başladı. Taban, tavanı zorlamaya başladı. Bu bir sektör olmaktan çıktı, bir yaşam tarzına dönüştü. Bugün artık cep telefonu olmadan bir hayat düşünmek mümkün değil."

Çok hızlı gelişen bir sektörle karşı karşıya olduklarını, sektörün zaman, mekan gece-gündüz tanımadığını belirten Bakan Yıldırım, dünyada gelişmiş ülkeler ile az gelişmiş ülkeler arasında sosyal kalkınma farkının artmasından dolayı fiziki engeller, sınırlar gittikçe artarken, sanal dünyada sınır olmadığını anlattı.

Yıldırım, "6,5 milyar insanın en az 2,5 milyarı bugün itibariyle birbiriyle sürekli temas halinde. Bu küresel barışa çok büyük katkı sağlıyor. Ülkelerdeki demokrasinin gelişmesine, küresel hoşgörünün, kardeşliğin gelişmesine vesile oluyor" diye konuştu.