"AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var"

Devlet Bakanı Bağış, AB'nin Türkiye'de bir ortak heyecan olduğunu ifade ederek herkesin meselesi olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SAMSUN - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Uzun vadede AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı, Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacından çok daha fazladır" dedi. Bağış,  AB'nin dünyadaki en önemli barış projesi olduğunu ifade etti.

Samsun'daki AK Parti Siyaset Akademisi toplantısına katılan Bağış, AB'nin Türkiye'de bir ortak heyecan olduğunu ifade ederek, "AB sadece benim meselem değil. AB sadece bizim partimizin bir meselesi de değil, AB konusu Türkiye'de iktidarıyla muhalefetiyle, kadınıyla, erkeğiyle, askeriyle, siviliyle hepimizin ortak heyecanı, ortak yarınlarıyla ilgili bir proje"dedi. Bağış, bir zamanlar birbirleriyle savaşan ülkelerin bir araya getirdiği AB'nin "Belki de dünyadaki en önemli barış projesi" olduğunu ifade etti. AB'nin Türkiye'de bir ortak heyecan olduğunu ifade eden Bağış, "AB sadece benim meselem değil. AB sadece bizim partimizin bir meselesi de değil, AB konusu Türkiye'de iktidarıyla muhalefetiyle, kadınıyla, erkeğiyle, askeriyle, siviliyle hepimizin ortak heyecanı, ortak yarınlarıyla ilgili bir proje"dedi.

AB süreci ve Kıbrıs

Kıbrıs konusuna da değinen Bağış, AB müzakereleri sürecinde Kıbrıs konusunda dik bir duruş sergilediklerini ve bu konuda taviz vermediklerini ifade etti. Bağış, "AK Parti Kıbrıs'ı sattı" söylemlerinin de yanlış olduğunu vurgulayarak, "AK Parti Kıbrıs'ta tek bir askerini çekmeden, bir karış toprak vermeden bütün dengeleri değiştirmiştir ve Kıbrıs konusundaki dik duruşumuz Türkiye Cumhuriyet tarihinin en dik duruşudur" diye konuştu.

Anayasa değişikliği

Bundan sonraki süreçte yapılması gereken en önemli şeyin Anayasa değişikliği olduğunu vurgulayan Bağış, "Anayasa'yı değiştirebilmek için muhalefetin işbirliğini önemsiyoruz. Muhalefet partileri nedense Anayasa değişikliğine pek sıcak bakmıyor. Türkiye'nin hala 80 askeri darbesinden sonra yazılmış Anayasa ile yönetilmesi isteniyor. Askeri Anayasa ile asgari demokrasi olur. Bizim bu sürece bir son vermemiz ve Türkiye'nin kendi bölgesinde bir ilham kaynağı olabilecek bir Anayasa'ya kavuşmasını sağlamalıyız. Bu yeni Anayasa'yı iktidarı ile muhalefeti ile hep birlikte gerçekleştirmek istiyoruz"diye konuştu.