"ABD'de resesyon, hükümetin beklediğinden daha derin olacak"

OECD'nin tahminlerine göre, ülkede bazı büyük finans kurumları geçici olarak 'devletleştirilebilir'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - OECD tarafından açıklanan ekonomik görünüm raporunda ABD'de bu yıl resesyon sürecinin ABD hükümetinin beklentisinden daha endişe verici boyutlarda olabileceğine işaret etti.

OECD bu gerekçe ile Fed yetkililerini uyararak, 2010 yılına kadar faiz oranlarını sıfır seviyelerinde tutmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca büyük finans kurumlarının ek sermayeye ihtiyaç duyabileceği ve bu kurumlar arasında geçici olarak devletleştirilmesi gerekenler çıkabileceği dile getirildi.

OECD, ABD'nin açıkladığı sorunlu varlıkların satın alınmasına yönelik planının yardımcı olabileceğini belirterek, ABD'nin sistematik öneme sahip ancak kırılgan bir yapıda olan finansal kurumları yeniden yapılandırmakta tereddüt etmemek konusunda net olması açık olması gerektiğini belirtti.

Deflasyon riski var

OECD ABD açısından deflasyon riskinin çok net bir olasılık olduğunu ifade ederek Fed'in ekonomiyi desteklemek için faiz indirimi ve niceliksek gevşemeler yolu ile piyasaya sürdüğü aşırı likiditeye dikkat çekti.

OECD'nin raporunda bu yıl ABD ekonomisinin yüzde 4 oranınde gerileyeceğini öngördü. ABD hükümetinin beklentisi ise bu yıl ekonominin yüzde 1.2 oranında daralacağı yönünde oluşuyor.

ABD hükümeti önümüzdeki yıl için ise ekonomininin yüzde 3.2 oranında büyüyeceğini öngörürken, OECD 2010 yılında GSYİH'nın değişmeyeceğini öngördü.

ABD hükümeti bu yıl için ortalam işsizlik oranını yüzde 7.9 olara öngörürken OECD bu oranını yıl sonuna kadar yüzde 10.5 seviyesinde olacağını öngördü.

ABD'de işsizlik oranı Şubat ayında yüzde 8.1 seviyesindeydi. Analistlerin beklentileri mart ayında bu oranının yüzde 8.5 seviyesine yükseleceği yönünde oluşuyor.