"ABD'nin suskunluğu manidar"

Erdoğan, "Suskun bir ABD yönetimi var, bu düşündürücü. Bazı Avrupa ülkelerinin PKK temsilcilerini iade etmemesi de manidar." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELGRAD- Türkiye ile Sırbistan arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç'in gerçekleştirdiği görüşmeler sırasında, iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmaya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imza koydu.

Sırbistan'da temaslarını sürdüren Erdoğan, İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı baskın ve terör konularına da değindi.

Erdoğan, "Suskun bir ABD yönetimi var, bu düşündürücü. ABD'nin Mavi Marmara gemisindeki kendi vatandaşı Furkan Doğan'ın ölümüne suskun kalması, manidar.

ABD, Furkan'ın ölümünü Türk kökenli olduğu için mi takip etmiyor? Bazı Avrupa ülkelerinin PKK temsilcilerini iade etmemesi manidar." dedi.

"İki tarafta da kararlı irade var"

Başbakan Erdoğan, basın toplantısında, ortak bir tarih ve kültürün paylaşıldığı ve önemli bir komşu olarak gördükleri Sırbistan'a ilk kez resmi bir ziyarette bulunduklarını ifade etti. Meslektaşı Cvetkoviç ile önce başbaşa görüştüğünü ardından da heyetler arası verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, görüşmelerde ağırlıklı olarak siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve idari ilişkilerin gözden geçirildiğini ifade etti.

İkili, bölgesel ilişkiler ve özellikle Balkanlar'ın istikrarı ve huzuru için Sırbistan ile müşterek neler yapılabileceğinin üzerinde ısrarla durduklarını anlatan Erdoğan, samimi ve yapıcı bir ortamda gerçekleşen bu görüşmelerde ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kararlı bir iradenin her iki tarafta olduğunu da gördüklerini vurguladı.

Geçtiğimiz yıl imzalanan anlaşmalarla ekonomik ilişkilerin yasal altyapısının tamamlandığını anlatan Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerimizde sadece ticaret boyutunun öne çıktığını, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere doğrudan yatırımlarda potansiyelin değerlendirilmediğini görüyoruz. İş adamlarımızı Sırbistan'daki ekonomik potansiyeli zaman kaybetmeden değerlendirmeleri için teşvik ediyoruz. Girişimcilerimize gerekli kolaylıkların gösterileceğinden de şüphe duymuyoruz" dedi.

Bugün 6 anlaşmanın imzalandığını anımsatan Erdoğan, "Bu atılan adımlarla Türkiye-Sırbistan arasındaki dayanışma çok daha farklı bir konuma ulaşmıştır" dedi.

Belgrad'daki temasların ardından, Sancak bölgesini ziyaret ederek Yeni Pazar'daki Türk Kültür Evi'nin açılışını yapacağını ve bölgenin temsilcileriyle bir araya geleceğini anlatan Erdoğan, Sancak'ın kalkınmasına ve altyapısına yönelik projelerin hazırlık çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması konusunda görüş birliğine vardıklarını belirtti.

THY-Sırbistan hava yolları

Erdoğan, hükümetler olarak askeri hava alanının iki ülke savunma bakanlıklarının iş birliğinde sivil havacılığa açılması projelerinin en yakın zamanda hayata geçirilmesi konusunda gerekli gayreti gösterdiklerini ifade ederek, Ulaştırma Bakanlığının bu konuyla ilgili fizibilite çalışmalarını tamamlandığını söyledi.

Bunun yanı sıra Türk Hava Yolları (THY) ile Sırbistan Havayollarının ortak atması gereken adımlar konusunda da THY'nin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, bu çalışmalarının takipçisi olacağını belirtti. Erdoğan, THY'nin Sırbistan Havayolları ile atacağı bu adımla Sırbistan halkının tüm dünyaya açılmasının çok daha kolaylaşacağını ifade etti. THY'nin hava taşımacılığında dünyada ilk 7 arasında bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu tabii Sırbistan'a farklı bir güç katacaktır" dedi.

Cvetkoviç: Balkanlar'ın istikrar bölgesi olmasını istiyoruz

Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç de bugün Başbakan Erdoğan ile iki ülkeyi ve bölgeyi yakından ilgilendiren konuları ele aldıklarını anlattı. Ekonomik, kültürel ve eğitim alanları ile polis teşkilatları arasında iş birliğini kapsayan konularda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Cvetkoviç, "Balkanlar'ın bundan sonra sorun değil bir huzur, istikrar bölgesi olmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin bölgesindeki rolüne değinen Sırp Başbakanı, enerji ve hava konularında da iş birliği amacıyla karşılıklı görüştüklerini ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir