"Akan kana karşı çıkın"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileriyle İstanbul'da bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılımı kadınlara anlattı, "Anneliğin siyaseti, idelojisi, sağcılığı solculuğu yoktur. Sizin sesiniz kurşunlardan daha büyük etki yapacak güce sahip. Sesinizi yükseltin. Akan kana, gözyaşına karşı çıkın" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileriyle İstanbul'da bir araya geldi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, topluma empoze edilen korkuların sanal, boş olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin terörü azdırdığını, cesaretlendirdiğini iddia eden zihniyet, dün açlıktan bahseden zihniyetlerden farklı değildir" dedi.

Birilerinin, "Terör örgütü muhatap alınıyor" diye süreci sabote etmesinin manidar olduğunu anlatan Erdoğan, "Çok açık konuşuyorum. Bu ülkede 30 yıldır devam eden terörün bir pazarı, piyasayı, sektörü oluşmuştur. Rantlarını kaybedecek kesim büyük rahatsızlık içindedir. Terörün Türkiye'ye ekonomik külfeti 450 milyar dolayı bulmuştur" diye konuştu.

Terörün uluslararası pazarı da bulunduğunu belirten Erdoğan, sadece ekonomik değil siyasi olarak da terörden, terör eylemlerinden nemalanan bir zihniyetin teşekkül ettiğini söyledi.

Erdoğan, dağdaki gençlerin ölümünü siyasi propaganda vesilesi yapanların terörün bitmesini içlerine sindiremeyeceklerini belirterek, "Türkiye'nin başka seçeneği yoktur. Bu işi çözmek, kardeşliğimizi yüceltmek, bir ve beraber olmaktan başka alternatif yoktur. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi bunun adımını atmıştır. Bu projeyi sonuna kadar götürmeye kararlıyız. Bir kez daha silah tüccarlarının, istismar politikalarından, terörden, istikrarsızlıktan, huzurluktan nemalananların kazanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Artık annelerin gözyaşlarının akmasına tahammülleri olmadığını ifade eden Erdoğan, "Açılım boşsa içini dolduracaklara sesleniyorum. Buna 'hayır' demeyiz. Açılım boşsa o zaman bize bunu dolduracak malzeme verin. Sadece açılım boş demekle olmaz. Ama bize gelen birşey yok" dedi.

Yüzlerce yılda oluşmuş meseleleri bir gecede çözmenin mümkün olmadığını anlatan Erdoğan, belirledikleri program çerçevesinde takviminin işlediğini kaydetti.

Psikolojik bariyerlerin kaldırıldığını ifade eden Erdoğan, "Ok yaydan fırlamıştır. Demokratikleşmeden hiç kimse korkmamalıdır. Demokratikleşmeden hiç kimse korkmamalıdır. Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi demokratikleşmeye bağlıdır" dedi.

"Hükümet başarılı olmasın" diye demokratik açılımı baltalamak isteyenler bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Kadın duyarlılığının sürece damgasını vurmasını, sürecin parçası haline gelmesini istiyoruz" dedi.

Demokratik açılımla ilgili AK Parti TBMM Grup toplantısında ifade ettiği  duyguları kadınlarla paylaşan Erdoğan, "Anneliğin siyaseti, idelojisi, sağcılığı solculuğu yoktur. Biz erkekler empati kurmakta güçlük çekebiliriz ama ülkemin kadınların yüreklerindeki sızıyı, kalplerindeki acıyı en sıcak şekilde hissettiğimi biliyorum" dedi.

Kadınlar inisiyatif yüklendiğinde terör sorununun daha hızlı ve kolay çözüleceğini ifade eden Erdoğan, "Sizin sözleriniz, sizin sesiniz, kurşun vızıltılarını bastıracak, kurşunlardan çok daha büyük etki yapacak, ölümleri durdurup gençleri yaşatacak güce ve kudrete sahip" dedi.

Erdoğan, "sizlerden sesinizi yükseltmenizi, yanlışa 'dur' demenizi, akan kana, akan gözyaşına karşı çıkmanızı, gençleri yaşatmak için yüreğinizi ortaya koymanızı istirham ediyorum. Tüm kadınlara sesleniyorum: Yaşanan acı hepimiz ortak acısıdır. Ne olur çocuklarımıza sahip çıkalım. İstikbalimize sahip çıkalım. Bunu kadınlar başarabilir' dedi.

"Anayasa, Türkiye için adeta bir dönüm noktası olacak"

12 Eylül'de oylanacak Anayasa Değişikliği paketinin önemli unsurlarından birinin de kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın güçlendirilmesi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Referanduma sunulan düzenleme ile 'bireysel hak ve özgürlükler' noktasında, kadınların güçlü bireyler olarak toplumdaki hak ettikleri yeri alabilmeleri için pozitif ayrımcılık içeren tüm düzenlemeler anayasal teminat altına alınıyor. Aynı şekilde çocuklar, yaşlılar, özürlüler dul, yetim, malul ve gazilerin haklarını da anayasal güvence altına alıyoruz. Anayasa değişikliğinin dördüncü maddesiyle ilk defa anayasal düzeyde çocukların her türlü istismar ve şiddete karşı korunması için devlet güvencesini getiriyoruz.

Anayasa değişikliği süreci, muhalefet partilerinin uzlaşmaz tutumları nedeniyle ne yazık ki bugüne kadar sadece siyasi polemiklerle gündeme geldi. Nitekim, anayasa değişikliğinin içeriğine yönelik olarak, siyasi partilerin elle tutulur hiçbir eleştiri ya da öneri getiremediklerini eminim sizler de görüyorsunuz."

En acil, en hayati düzenlemeleri içeren bir paket hazırladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu Anayasa değişikliği, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, demokratik standartların yükseltilmesi noktasında Türkiye için adeta bir dönüm noktası olacaktır. Bizim milletimiz her zaman değişimden yana, her zaman özgürlüklerden yana olmuştur. Özellikle kadınlarımızın, hem doğrudan kendilerini ilgilendiren hem de ülkeyi yakından ilgilendiren bu değişiklik paketine inanıyorum ki gerekli desteği vereceklerdir."

Başbakan Erdoğan, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, "Burada ortaya koyacağınız görüş ve önerilerin, Türkiye'nin demokratikleşmesine, hak ve özgürlüklerin daha da gelişmesine, milli birliğimizin, kardeşliğimizin daha da pekişmesine eşsiz katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir
STK