"AKB Ajansı'ndaki ilişkiler Deniz Feneri'ne uzanıyor"

Şimşek, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nda Deniz Feneri Derneği'ne kadar uzanan ilişkiler yumağı var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'nda Deniz Feneri Derneği'ne kadar uzanan ilişkiler yumağı olduğunu iddia ederek, "Osman Özsöy, etkinlikler editörüyken görevden alındı. Deniz Feneri davasında yargılanan İsmail Karahan, Kermen Tekstil ve Sarah Ajans'tan Özsoy'un ortağı" dedi.

Şimşek, CHP İl Binasında düzenlediği basın toplantısında, 5706 sayılı kanunla kurulan İstanbul 2010 AKB Ajansının özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişiliği olduğunu söyledi.

Ajansın kurulmasına yönelik çıkan yasanın süresinin 31 Aralık 2010 günü saat 24.00'te biteceğini belirten Şimşek, "Şu anda sanırım Meclise bir yasa tasarısı verilmiş. 6 ay daha yasayı devam ettirmek istiyorlar. Veya bu yapıyı ya bir kalkınma ajansına çevirecekler ya da 2012 Spor Başkenti olarak devam ettirecekler" dedi.

Şimşek, ajansın 2008-2009 yıllarındaki gelirlerinin toplamının 338 milyon 479 bin 822 TL olduğunu, 2010 yılı bütçesinin ise 510 milyon TL'ye çıktığını ifade etti.

Bunların, kendi ulaşabildikleri rakamlar olduğunu dile getiren Şimşek, "Ulaşabildiğimiz diyorum, çünkü bu ajansın hiçbir bütçe kalemi şeffaf değil. Bir de tabii 2008 yılında Meclisten çıkan yasayla tüm Türkiye'de satılan benzinin litresinden 1 kuruş, motorinin litresinden 1.5 kuruş aktarılıyor ajansın bütçesine" diye konuştu.

Ajansın, bağlı olduğu kurumların, müfettişler tarafından denetlendiğini söyleyen Şimşek, bunun sağlıklı bir denetim olmadığını düşündüğünü vurguladı.

Şimşek, 2010 AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un, aynı zamanda Türk İdareciler Derneği üyesi olduğunu dile getirerek, "Üstelik derneğin yayın organı olan derginin de editörü. Ajanstan bu dergiye reklam adı altında kaynak aktarılıyor" dedi. 

Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş adına avukat Numan Kuzey'e 700 bin TL ajans bütçesinden kaynak aktarıldığını iddia eden Şimşek, 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay'a ve Argos Kültür Sanat A.Ş'nin sahibi Bülent Akarcalı'ya da "Müzik Akademisi" projesi için 300 bin TL aktarıldığını söyledi.

Şimşek, 2010 AKB Ajansının yönetim kurulu kararıyla bir projeye 2 milyon TL katkı sağlanması kararı aldığını, ancak aynı kararın gün içerisinde mükerrer sayılarak, katkının 2 milyon 600 bin TL'ye yükseltildiğini iddia etti.

2010 AKB Ajansı tarafından mükerrer sayılan birkaç kararın belgelerinin de kendilerinde bulunduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"2010 AKB Ajansında edebiyat yönetmeni olarak görev yapan Ahmet Kot'un Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihaleye katıldığı, ihale şartnamesinin yayımlanmadan önce müdürlüğe ait fakstan gönderildiği, Güzel Sanatlar Müdürü'nün bir şube müdürünü ihalede Kot'a yardımcı olması için görevlendirdiği müfettiş raporlarından bilinmektedir. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Ahmet Kot'un eşi olduğunu tahmin ettiğimiz Hatice Kot ile ilgili 5 Mayıs 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanan ihalelere katılmaktan yasaklama kararı vermiştir. Kot'un yönetmeliğe göre ajanstan ihale alamayacağı açıktır. Yönetmeliğe göre ihale alamaz konumda olan kişi, ajansta edebiyat yönetmenliği yapmıştır."

Şimşek, İstanbul 2010 AKB Ajansında, Deniz Feneri Derneğine kadar uzanan ilişkiler yumağı olduğunu iddia ederek, "Osman Özsöy, etkinlikler editörüyken görevden alındı. Deniz Feneri davasında yargılanan İsmail Karahan, Kermen Tekstil ve Sarah Ajans'tan Özsoy'un ortağı" dedi.

Milletvekilliği döneminde 2007 yılının Nisan ayında 2010 AKB Ajansı ile ilgili bir karşı oy yazısı yazdığını anımsatan Şimşek, "Bugün orada yazdıklarımın gerçekleştiğini görmekten üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Tablo belgelerle buradadır" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir