"Aktif ve mevduatta ortalamanın üzerinde büyüdük"

Türkiye Finans Genel Müdürü Gürerk, 2010-2011 Nisan ayları arasında kar rakamlarının yüzde 22,8 oranında daraldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Finans Genel Müdürü V. Derya Gürerk, 2010 sonu itibariyle mevduat munzam karşılığındaki artışlara paralel olarak karlılıklarının olumsuz etkilendiğini, bankacılık sektörü karındaki azalmayla (yüzde 19,3) birlikte 2010-2011 Nisan ayları arasında Türkiye Finans'ın kar rakamının da yüzde 22,8 oranında daraldığını bildirdi.

Görevine yeni başlayan Gürerk, Türkiye Finans'ın ilk yarı performansını değerlendirmek, yönetim değişikliğini ve gelecek hedeflerini paylaşmak üzere düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde sundukları ürünleri önümüzdeki dönemde çeşitlendirerek müşterilerin ihtiyaç duyacağı tüm konularda onlara alternatif sunmayı sürdüreceklerini söyledi.

Aktif büyüklük açısından Türkiye Finans'ın, kamu bankaları hariç 12. sırada bulunduğunu, 11 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştığını ifade eden Gürerk, şunları kaydetti:

"2010 Nisan–2011 Nisan arasında Türkiye Finans sektör ve katılım bankaları ortalamasının üzerinde aktif ve mevduat büyümesi gösterdi, söz konusu dönemde katılım bankaları ortalamasının üzerinde kredi büyümesi elde etti. Türkiye Finans, tüketici kredilerinde 2010 Nisan ve 2011 Nisan arasında yüzde 20 büyümeye ulaştı, tüketici kredilerinin 2011 Nisan ayında toplam Türkiye Finans kredilerinin yüzde 15,2'sini oluşturdu."

Mevduat bankaları ve katılım bankalarının 2010-2011 Nisan ayları arasında aktif büyüklük ortalamasının yüzde 25 artarken, Türkiye Finans'ın aynı dönemde yüzde 27'lik aktif büyüme yakaladığını bildiren Gürerk, "2010 sonu itibariyle mevduat munzam karşılığındaki artışlara paralel olarak karlılığımız olumsuz etkilenmiştir. Sektör karındaki daralmayla (yüzde 19,3) birlikte 2010-2011 Nisan ayları arasında kar rakamımız yüzde 22,8 oranında daralmıştır. 2010-2011 Mayıs ayları arasında kar rakamımızdaki daralma yüzde 14,4 düzeyindedir" şeklinde konuştu.

İki yılda yüzde 25 büyüdük

Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da Türkiye Finans'ın hem değiştiğini hem geliştiğini ifade ederek, yaptıkları ortaklık çerçevesinde Suudi Arabistan'dan 1 milyar 200 milyon doların üzerinde bir sermayeyi Türkiye'ye getirdiklerini, Türkiye Finans'ın önemli altyapı çalışmalarını bitirdiğini, şu anda 182 şube ile hizmet verdiğini, 500 şubenin üzerinde hizmet verebilecek altyapıyı organize ettiklerini anlattı.

Boydak, şunları kaydetti:

"Katılım bankacılığı ilkelerinden ödün vermeden tüm Türkiye'ye kucak açan bir yapımız var. Bunu başlattık, bundan sonra daha da derinlemesine götüreceğiz. Son iki yılda yüzde 25 gibi önemli bir büyüme kaydeden bankamızda bu büyümeyi daha da ileriye taşıyacak bir yapılanma içerisindeyiz. Bundan sonraki süreçte yasal kurumlarımızın tavsiyelerini tabii ki aşmadan hızlı büyümek istiyoruz." 

Türkiye Finans'ın özellikle bireysel, perakende bankacılık anlamında hacmini çok daha geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Boydak, "Türkiye Finans, orta vadede 300 şubeye gelecek yapıyı kurmuş olacak" dedi.

Bu yıl sukuk ihracı planımız yok

Bu yıl sukuk ihraç planları bulunmadığını ifade eden Boydak, halka açılma planları olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de, konunun bankanın ortaklarını ilgilendirdiğini, şu anda böyle bir düşüncenin olmadığını, ancak 2 yıl sonra bu konunun gündeme gelebileceğini söyledi.

Verilen bilgiye göre, Türkiye Finans, Mayıs 2011 itibariyle 12 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştı. 8,9 milyar lira nakdi kredi kullandıran ve 8,7 milyar lira fon toplayan Türkiye Finans, bu süreçte 77 milyon lira net kar sağladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir