"Alman makamlardan başvuru yok"

Atalay, Deniz Feneri soruşturması kapsamında Türkiye'deki bir iş yeri ya da büronun aranmasıyla ilgili başvuru yapılmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Almanya'daki Deniz Feneri Derneği soruşturması kapsamında Türkiye'deki bir iş yeri ya da büronun aranmasıyla ilgili Alman makamları tarafından herhangi bir başvuru yapılmadığını" söyledi.

Atalay, "Almanya'daki Deniz Feneri soruşturmasını yürüten polis şefinin, hazırlık soruşturması sırasında Türk polisinden, Ankara İnterpol aracılığıyla bir televizyon kuruluşunun yönetim kurulu başkanının Türkiye'deki ofislerine baskın yapılmasını istediği, ancak bu isteğin geri çevrildiği" yönünde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.

Bakan Atalay, basında yer alan haberleri kendisinin de okuduğunu belirterek, iddiaların 2007 Nisan ayına ait olduğunu ve kendisinden önceki dönemde gerçekleştiği için araştırdığını bildirdi.

Bakan Atalay, "haberin baştan sona asılsız bir haber olduğunu, böyle bir talep olmadığını, talep olmadığı için de cevabın da söz konusu olmadığını" ifade etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuyla ilgili olarak bir televizyon kanalında gündeme getirdiği iddiaları da yanıtlayan Atalay, şunları kaydetti:

"Çok üzücü buluyorum. Ülkemizde ana muhalefet partisinin Genel Başkanı sürekli hiçbir şeyi araştırmadan, sormadan, yanlış bilgilerle değerlendirmeler yapıyor. Bu da bu örneklerden bir tanesi. Uydurma bir haberi esas alıyor, ama onu da okumuyor, tarihe dikkat etmiyor. Doğrusu bunu talihsizlik olarak görüyorum."

Bakan Atalay, İçişleri Bakanlığı tarafından Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde 2007 yılında büyük bir araştırma yapıldığını kaydetti.

Dernekler Kanuna göre derneklerin her iki yılda bir denetlenmesi gerektiğini, bu denetlemenin İçişleri Bakanlığı görevlileri tarafından da gerektiği gibi yerine getirildiğini ifade eden Bakan Atalay, "Merkezi İstanbul'da bulunan Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de 16 Mayıs ile 7 Ağustos 2007 tarihleri arasında bakanlığımız denetçileri tarafından 3 ay süreyle denetlenmiş.

Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği ile ilgili olarak son zamanlarda ileri sürülen iddiaların incelenmesi için Bakanlığımız denetçilerini görevlendirdim" diye konuştu.