"Amacımız acılı süreçlerin sona ermesidir"

Irak yolculuğundan önce Genel Başkan Türk, Atatürk Havalimanı'nda "demokratik açılım" çalışmalarına değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Irak'ın kuzeyine yapacakları ziyareti değerlendirerek, "Amacımız, çabamız gerçekten barışçıl bir sürecin gelişmesi, yaşanan acılı süreçlerin sona ermesidir" dedi.

Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna'nın yanı sıra milletvekilleri Sebahat Tuncel, Hatip Dicle, Sevahir Bayındır ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Atlasjet Havayolarının tarifeli uçağıyla İstanbul'dan Süleymaniye'ye gitti.

Ahmet Türk, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "demokratik açılım" çalışmalarına değindi.

"Sorunu çözmeye yönelik yol haritası yok"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, "Somut talepleriniz olacak mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bu bir diyalogdur, diyalog sürecidir. Şu anda hükümet tarafından da hazırlanmış bir yol haritası, bir proje yok. Burada önemli olan, bence, bu sorunu çözmeye yönelik niyetlerin ortaya çıkmasıdır, bu konuda ciddiyetin ortaya çıkmasıdır. Biz bu konuda kararlıyız, kararlılıkla barış içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetin de daha cesur, daha kararlı olmasını istiyoruz. Ben her zaman sorunlarımızın iç dinamiklerle çözülmesini arzu eden, o şekilde bakan bir insanım ama günümüzdeki sorunlar bazen komşu ülkeleri de bazen tüm dünyayı da ilgilendiren sorunlar olarak önümüze geliyor. Bu bir çalışmadır, bu çalışmanın başarılı olmasını umut ediyoruz."

Türk, bir gazetecinin "Demokratik açılım konusunda TBMM'de kapalı oturum yapılacağını, buna MHP'nin karşı çıktığını, bu konuda kendi düşüncesinin ne olduğunu" sorması üzerine, "Günümüz dünyasında, çağdaş demokratik ülkelerde olduğu gibi, TBMM açık oturumlar yaparak her şeyi tartışabilmelidir. Yine başka yerlere baktığımızda hiçbir demokratik ülkede kapalı oturumlar yapılmaz. Halktan saklayacağımız bir şey yok. Bizim niyetimiz halkımızın, halklarımızın sevgiyle kucaklaşmasıdır. Bunun için halkın iradesi ile gelmiş olan insanların özgürce düşüncelerini ortaya koyması ve bunları toplumla paylaşmasıdır" şeklinde konuştu.  

Ahmet Türk, bir soru üzerine de Irak'ın kuzeyine yönelik ziyaretinin Ramazan Bayramı'na kadar devam edeceğini ve bayramda döneceklerini bildirdi.