"Amacımız gelişmeleri takip edip kurumsallaşmak"
Toptan, Meclisin kurumsal potansiyelini, geleneksel yöntemlerle daha ileriye taşımanın mümkün olmayacağını belirtti
ANKARA - Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclisin kurumsal potansiyelini, geleneksel yöntemlerle daha ileriye taşımanın mümkün olmayacağını belirterek, "Amacımız dünya parlamentolarında yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek, Meclisimizi çağın sunduğu imkanları en iyi şekilde kullanabilen bir kurumsal yapıya kavuşmaktır" dedi.
OECD-SIGMA ile TBMM arasında idari kapasitenin güçlendirilmesine yönelik Akran Değerlendirmesi Projesi, Mecliste düzenlenen toplantıyla başladı.
Köksal Toptan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, halk iradesinin yansıması olan parlamentoların; aynı zamanda halkın görüş, kanaat ve tercihlerini ifade etmesinin en önemli aracı olarak çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı.
"Köklü değişiklik şart"
Toptan, AB'ye tam üyelik müzakereleri çerçevesinde kamu, özel sektör ve sivil toplum alanlarında değişimler yaşandığını, Meclisin de AB'yle ilgili çalışmaların merkezinde yer aldığını ve çok önemli yasal düzenlemeleri geçmişten beri hayata geçirdiğini belirterek, "Sadece mevzuat uyumundan ibaret olmayan bu değişim, AB tarafından benimsenen yeni yönetim yaklaşımlarının kamu alanına uygulanmasını gerektirmektedir. Dolayısıyla, AB standartlarının yakalanması yolunda gösterilen çabalar, özellikle kamu kesiminde köklü yapısal değişiklikler gerektirmektedir " diye konuştu.
TBMM'nin kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalardan birisinin de "TBMM Genel Sekreterliği 2010-2014 Stratejik Planı" olduğunu belirten Toptan, üzerinde çalışmalar devam eden planda, yasama kalitesinin artırılması, parlamenter denetim faaliyetlerine etkinlik kazandırılması, idari kapasitesinin güçlendirmesi, kaynakların etkin ve verimli kullanılması gibi konularda, Meclisin gelecek perspektifinin ortaya konulduğuna işaret etti .
"Proje önemli bir fırsat"
OECD-SIGMA ile yürütülecek ortak projeyi, "önemli bir fırsat" olarak değerlendiren Toptan, şunları kaydetti:
"Proje kapsamında, çeşitli ülkelerden üst düzey parlamento yöneticilerinin yer aldığı OECD-SIGMA heyetiyle TBMM yönetici ve uzmanları 8 aylık bir dönem içerisinde ortak çalışmalar yapacaklar.
Meclisimizin yasama ve denetim süreçlerinin gözden geçirilerek idari yapımızın inceleneceği proje çerçevesinde hazırlanacak nihai raporda sorunlar ve çözüm önerileri belirlenecektir. Dışarıdan objektif bir gözle değişim perspektifimizi tartışacak, deneyimli ve yetkin ekiple yürütülecek ortak çalışmanın, Meclisimizin kurumsal kapasitesinin daha da güçlendirilmesi konusunda bizlere ışık tutacağına inanıyorum. Ayrıca projenin gelecekte yapılacak çalışmalar içinde çok iyi bir ortak zemin oluşturacağı kanaatindeyim. Yaptığımız tüm bu çalışmalar, güçlü, etkin ve iyi işleyen bir Meclise sahip olma gayretlerimizin bir parçasıdır."
Toptan, projeye katkı sunanlara teşekkür etti.