"Amacımız yıllık 500 projeyi desteklemek"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün "Türkiye, kendi fotoğrafını bile çekemeyen bir ülkeydi. Şimdi ülkemizin her karesinin fotoğrafını kendi uydularımızla,geliştirdiğimiz teknolojilerle, kendimiz çekebiliyoruz"dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 10. Uluslararası Elektronik, Bilgisayar ve Hesaplama Konferansı'na katıldı. Turgut Özal Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen konferansta konuşan Ergün, Türkiye ekonomisinin son 11 yılda çok önemli başarılara imza attığını belirtti. Ergün, makroekonomik dengeleri oturtan, ekonomideki riskleri azaltan Türkiye'nin, milli gelir, ihracat, istihdam ve üretimi artıran performans sergilediğini söyledi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, uzayda gücü olmayanların, yeryüzünde de gücü olmayacağını bildirerek, "Türkiye, kendi fotoğrafını bile çekemeyen bir ülkeydi. 'Abi bizim bir yakışıklı fotoğrafımızı çeker misiniz?' deyip, parayı verip fotoğrafımızı çektiriyorduk. Şimdi ülkemizin her karesinin fotoğrafını kendi uydularımızla, kendi geliştirdiğimiz teknolojilerle, kendimiz çekebiliyoruz" dedi. 

Türkiye'nin yeni iletişim teknolojilerini en çok kullanan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Ergün, "Teknolojiyi bu kadar çok kullanan bir toplumun, artık teknolojiyi üreten bir topluma dönüşmesi lazım" diye konuştu. 

Cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, yıllık 500 milyar dolar ihracat yapan, kişi başına düşen milli gelirini 20 bin doların üzerine çıkaran bir Türkiye hedeflendiğini anımsatan Ergün, 2023 vizyonu ve hedeflerinin, Türkiye'nin orta gelir, orta teknoloji, orta demokratik seviye tuzağına düşmesini engelleyecek şekilde planlandığını, buralarda patinaj yapılamayacağını söyledi. 

Mevcut ürünleri daha fazla satarak 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılamayacağını dile getiren Ergün, sürümden kazanma anlayışını sınırlandırmak, üretilen ve ihraç edilen ürünlere daha fazla bilgi, teknoloji ve tasarım katılması gerektiğini anlattı. 

"Alın teri kadar akıl terine de önem vermemiz lazım" 

"Akıl biz de var mı? Var. Peki kullanıyor muyuz? Yok, yeterince kullanmıyoruz" diyen Ergün, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını, akıl gücünün artık kullanılması gerektiğini bildirdi. Bugün, iletişim çağının ortasında, beyin göçü denilen şeyin, akıl kullanıldığında beyin gücüne dönüşeceğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu: 

"Beyin gücüyle önemli mesafeler alabiliriz. Sıçrama yapmak için bunu kullanmamız lazım. Doğuştan insana verilen ve bizden istenen bir şey aklı kullanmak. Bazen Kur'an okurken çarpıcı ifadeler geliyor, orada sarsılıyorsun. En çarpıcı ifadelerden biri de 'Siz aklınızı kullanmıyor musunuz? Niye aklınızı kullanmıyorsunuz?' birçok yerde rastlarsınız. İnsana verilen en büyük güç unsurlarından biridir akıl. Bunu iyi kullanan, yaptığı işin içine daha fazla katanlar kazanıyor. Bunu iyi kullanmıyorlar, yaptığı işin içine aklını yeterince katmayanlar yeterince kazanamıyorlar. Onun için bundan sonraki süreçte alın teri kadar akıl terine de önem vermemiz ve onun da işin içine katılmasını sağlamamız lazım." 

Çalışmaları temel olarak iki ana eksen üzerinde yürüttüklerini belirten Ergün, bunlardan birinin Türkiye'nin mevcut, kurulu ve güçlü sektörlerinde rekabetçi kimlik kazanmak, ikinci eksenin ise dünyada rekabet gücünün belirleyicisi olacak olan yeni nesil sektörlerde ivme yakalamak olduğunu, bu konferansta ele alınacak konuların, iki ekseni de çok yakından ilgilendirdiğini kaydetti. 

Elektronik ve yazılım çalışmaları, makine, otomotiv, ilaç ve kimya gibi hemen hemen bütün sanayi sektörlerinin, finans gibi hizmet sektörlerinin ve birçok kamu hizmetinin tam merkezinde yer aldığını anlatan Ergün, artık birçok kamu hizmeti için insanların kamu kurumlarına gelmek mecburiyetinde olmadıklarını, daha da ileride kamu hizmetlerini kurumlara uğramadan alabilme şansına sahip olunacağını bildirdi. 

 "Bizi zengin edecek en önemli unsur..."

Parlak fikri olan gençlere 100 bin lira hibe desteği verildiğini anlatan Ergün, parlak fikrin ilerletilmesi halinde ikinci bir program açtıklarını ve 550 bin lira verildiğini bildirdi. 

Aklın frenlendiği, bloke edildiği bir dönemde değil, aklın önünün açıldığı, desteklendiği bir dönemde yaşandığını dile getiren Ergün, "Çünkü bizim en büyük sermayemiz akıl. Biz doğalgaz, petrol gibi kaynaklarla zengin olma şansına sahip değiliz. Var olanlar bizim ihtiyacımızı karşılayacak boyutta değil, bundan sonra bulacaklarımız da bizi zengin edecek boyutta değil, bizim zenginliğimiz yerin altında değil, yerin üstünde. Nerede? Bu salonda çoğu, gençler ve onların aklı. Ne varsa orada var. Bizim onu parlatmamız lazım. En derin sondajları oraya yapmamız lazım. Çünkü bütün zenginlik orada. En çok kaynağı, oraya ayırmamız lazım. Çünkü bizi zengin edecek, en önemli unsurlar orada" dedi. 

"Amacımız yıllık 500 projenin desteklenmesi" 

2009'dan bu yana gençleri teknogirişimcilik konusunda desteklediklerini anımsatan Ergün, bugüne kadar 1034 gencin şirket kurduğunu, yıllık 300 projenin desteklendiğini, amaçlarının yıllık 500 projenin desteklenmesi olduğunu söyledi. 

"Türkiye geleceğin dünyasında lider ve söz sahibi ülkelerden biri olacaksa, bu lafla, arzu etmekle de olmaz" diyen Ergün, elektronik, yazılım, bilgi teknolojileri gibi konularda muhakkak bir atılım yapmak mecburiyetinde olduğunu belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir