"Anafor" davasının Ergenekon'la birleştirilmesi talep edildi

Alınan bilgiye göre davanın duruşma tarihlerini gösterir "tensip zaptı" avukatlara ulaştırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - İzmir'de Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki organize suç örgütüne yönelik düzenlenen "Anafor" isimli operasyona ilişkin davaya bakacak İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesini talep etti.

Alınan bilgiye göre davanın duruşma tarihlerini gösterir "tensip zaptı" avukatlara ulaştırıldı.

Tensip zaptında, gizli tanık Dilovası'nın beyanları ve "Lobi" belgesine göre Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki örgütün Veli Küçük'e bağlı olarak kurulduğu, Ergenekon yapılanması ile bağlantılı olduğunun ileri sürüldüğü kaydedildi.

Zabıtta, "Ahmet Tekin Baykal tarafından kurulduğu iddia edilen örgütün çıkar amaçlı suç örgütü mü yoksa bir terör örgütünün alt yapılanması mı olduğunun tespit edilmesi için her iki davanın yargılamasının birlikte yapılmasının gerektiği ortaya çıktığından, bu hukuki fiili irtibat nedeniyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 2008/209 esas sırasında devam eden dava dosyaları ile birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceği konusunda, iddianamenin örneği gönderilerek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına" karar verildiği belirtildi.

Sanık sayısını dikkate alan mahkeme, duruşmanın 28 Eylül-2 Ekim 2009 dönemini kapsayan hafta içinde her gün saat 09.00'da başlamak üzere yapılmasına karar verdi.

Tensip zaptında ayrıca, gizli tanık Dilovası'nın beyanları ve "Lobi" belgesine göre Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki örgütün Veli Küçük'e bağlı olarak kurulduğu, Ergenekon yapılanması ile bağlantılı olduğunun ileri sürüldüğüne dikkat çekildi.

Zabıtta, "Ahmet Tekin Baykal tarafından kurulduğu ileri sürülen örgütün çıkar amaçlı suç örgütü mü yoksa bir terör örgütünün alt yapılanması mı olduğunun tespit edilmesi için her iki davanın yargılamasının birlikte yapılmasının gerektiği ortaya çıktığından, bu hukuki fiili irtibat nedeniyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 2008/209 esas sırasında devam eden dava dosyaları ile birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceği konusunda, iddianamenin örneği gönderilerek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına" karar verildiği belirtildi.

İsnat edilen suçların cezaları 5 yıldan az olan, İbrahim Tatlıses'in de aralarında yer aldığı 25 tutuksuz sanığın bulundukları illerde, talimatla ifadelerinin alınması da kararlaştırıldı.

Operasyon

Daha önce silahlı çete kurma suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna giderek, yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1,5 yıl süren takibin ardından Temmuz 2008'de, İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da, Savcı Murat Gök'ün talimatıyla operasyon düzenlemişti.    

"Anafor" adı verilen operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştay'daki hakimlik görevinden istifa etmiş bir avukat, iş adamları ile İzmir'de daha önce Asayiş Şube Müdür Vekilliği yapan emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu 58 kişi yakalanmış, 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve bir çelik yelek ele geçirilmişti.    

"Anafor" operasyonuna bağlantılı olarak gerçekleştirilen kumarhanelere yönelik ikinci operasyonda ise, 6'sı polis 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün hazırladığı, eksiklerinin Cumhuriyet Savcısı Faruk Çalışkan tarafından giderildiği iddianamede, Ahmet Tekin Baykal'ın yanı sıra organize suç örgütü yöneticisi olduğu öne sürülen Sami Hoştan, türkücü İbrahim Tatlıses, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran'ın da aralarında bulunduğu 176 sanığın, cezalandırılması istenmişti.