"Anayasa mahkemesi, referanduma giden metne bakamaz"

Kuzu, "Her halükarda, bu talebin daha geldiği gibi reddedilmesi gerekirdi. Ama maalesef Anayasa Mahkemesi herhalde o eski yanlışlara devam edecek gibi gözüküyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM- TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin, referanduma giden metne ne başında ne de sonunda bakabileceğini söyledi.

Burhan Kuzu, gazetecilerin, Anayasa Mahkemesinin, "5982 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un iptaline ilişkin davanın "şekil yönünden incelenmesi" kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

Kuzu, Anayasa'nın, Anayasa Mahkemesine, Anayasa değişikliği ile ilgili verdiği yetkinin, 1971'den bu tarafa hep tartışmalı olduğunu belirtti.

Burhan Kuzu, 1971 yılında yapılan bir değişiklikle, Anayasa Mahkemesi için, "sırf şekil bakımından bakabilir" denildiğini, ancak Anayasa Mahkemesinin, "şekil" adı altında esastan denetime devam ettiğini söyledi. Kuzu, bunun üzerine, 1982 Anayasası'nın,  bu kez, şekil eksikliklerinin neler olduğunu net olarak saydığını hatırlattı.

Anayasa Mahkemesinin, konuya "teklif çoğunluğu var mı, kabul çoğunluğu var mı ve iki defa bu oylama işlemi yapılmış mı" gibi unsurlar dışında bakamayacağını savunan Kuzu, şöyle devam etti:

"Fakat Anayasa Mahkemesi, 2008'deki, halk tarafından başörtü kararı olarak bilinen, aslında onunla alakası olmayan karar çerçevesinde, yetkisini aşıp, maalesef çok yanlış bir karar vererek 1970'e geri dönmüştür. İnşallah o döndüğü yanlış yoldan çıkar bu sefer. Çünkü, 1982'den bu tarafa verdiği 4 karar var ve hep doğru kararlar. Dördünde de, 'ben şekil bakımından bu üç hususa bakarım, başkasına bakamam' diyor.

Şimdi sırf bu üç hususla sınırlı olmuş olsa hemen bakıp karar da verebilirdi. Anlaşılan o ki şekil bakımından bakarım derken, 1970'teki o yanlış yola tekrar gitme eğilimi seziyorum. Bu çok yanlış olur. Çok hatalı olur. Anayasa Mahkemesinin konumunu ciddi olarak tartıştırır. Anayasa'nın açık ihlali olur."

"Anayasa Mahkemesi o eski yanlışlara devam edecek gibi gözüküyor"

Anayasa Mahkemesinin referanduma giden bir metne bakamayacağını belirten Kuzu, şunları söyledi:

"Ne başında bakabilir ne sonunda bakabilir. Başında bakamaz çünkü, bu henüz kanunlaşmamış aslında. Yani tam tamamlanmamış. Başbakanlık imzasıyla çıkacak bir işlem müsteşar düzeyinde kalmış, siz bunu dava ediyorsunuz. Tablo şu an aynen bu. Böyle bir dava konusu bizim hukuk modelimizde yok. Kabulden sonra da bakamaz çünkü, bütün şekil eksikliklerini millet gidermiş olur. Asli yetkili o. Anayasa Mahkemesi diyor ki 'Türk milleti adına'. Türk milleti adına diyorsan, milletin bizzat kendisi karar vermişse, zaten bakamazsın. O bakımdan her halükarda bu talebin daha geldiği gibi reddedilmesi  gerekirdi. Ama maalesef Anayasa Mahkemesi herhalde o eski yanlışlara devam edecek gibi gözüküyor. İnşallah böyle bir şeye girmez.

Ben bunu süreç olarak algılamak istiyorum. Bu sürecin sonunda da, 'Bu üç hususa baktık, herhangi bir eksiklik olmadığından, talebin reddine' biçiminde bir karar bekliyoruz. Bu, Anayasa Mahkemesinin Türkiye'deki varlığını çok kuvvetlendirir, güçlendirir. 'Anayasa Mahkemesi Türkiye'de varmış' denir. Yargıçlarımıza güven çok daha artar. Aksi halde bugün böyle yaparsın, yarın başka türlü yapmak durumunda kalırsın. Yap boz tahtası olur. Bu da Anayasa Mahkememizi gerçekten ciddi olarak hırpalar. 367 kararında zaten ciddi bir yara aldı. Daha sonraki kararlarında da bunun benzerleri var. Hiç olmazsa bu sefer düzgün bir karar bekliyorum, her şeye rağmen."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir