"Anayasa teklifi yok hükmündedir"

CHP Grup Başkanvekili Okay, Anayasa teklifinde "Evrakta sahteciklik olduğunu öne sürerek teklifin yok hükmünde olduğunu savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğu iddia etti.

Okay, düzenlediği basın toplantısında, daha önce yaptıkları açıklamada, AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa değişiklik teklifinde, AK Parti genel başkan yardımcılarının, bazı grup başkanvekillerinin, bakanların ve bazı komisyon başkanlarının imzalarının olmadığını anlattıklarını anımsattı.

Bu açıklamanın ardından ellerine yeni bir belge geçtiğini belirten Okay, bu belgeye göre, teklifte imzası bulunan bazı isimlerin üzerinin çizildiği, bazı isimlerin çıkarıldığını savundu.

Ellerine geçen ilk Anayasa değişikliği teklifinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların imzasının olmadığını belirten Okay, şöyle devam etti:

"Ama Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in imzası var. Sayın Şahin, TBMM Başkanı. Sorumluluğu ve görevi Anayasa ve İçtüzükte yer almaktadır. Bu imzalı olan ilk tekliflerinde, AKP'nin grup başkanvekillerinin yani Sayın Bozdağ'ın, Sayın Demirtaş'ın, Sayın Canikli'nin isimleri yer almamaktadır. Ama Sayın Suat Kılıç'ın imzası var. Sayın Ayşenur Bahçekapılı'nın ismi var imzası yoktur. Yani bu imzalar, değerli arkadaşlarımın grup başkanvekili seçilmeden, önce peşinen alınan imzalardır. Burada ayrıca, Zonguldak milletvekillerinin arasında, Sayın Köksal Toptan'ın ismi yer almamaktadır. Çünkü o tarihte Sayın Toptan, TBMM Başkanıdır. Bu imzalar, bu tekliften çok daha önce hazırlanmış, toparlanmış, el altında tutulan metin olmalı."

Teklifin kapak yazısında AK Parti Grup Başkanvekili ve 6 milletvekillinin imzası olduğunu belirten Okay, "Eğer bu evrak TBMM Başkanlığına sunulan ki sunulmuş, evrak ise o zaman TBMM Başkanı'nın imzasının burada yer alması bir skandaldır. TBMM Başkanı, tarafsızdır. Tarafsız kimliği ile bir anayasa değişikliğinde o kullanamayacağına göre, burada imzasının olması mümkün değildir" diye konuştu.

Söz konusu durum ortaya çıkınca bazı isimlerin üzerinin çizildiğini, bazı isimlerin çıkarıldığını savunan Okay, isimleri çıkarılanlar arasında Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in de bulunduğu iddia etti.

Bu durumda TBMM'nin, bir skandalla karşı karşıya olduğunu savunan Okay, TBMM Başkanı Şahin'in, bu evrakı, Anayasa Komisyonu Başkanlığından geri istetip, işlemsiz olarak iadesini talep etmesi gerektiğini söyledi.

Milletvekillerinin, hazırlanan teklifin içeriğinin ne olduğunu bilmediklerini öne süren Okay, şöyle devam etti:

"Sunum sırasında, elde mevcut, hazır, depo imzalar bir araya getirilmiş, Anayasa'nın emrettiği biçimde teklife imza değil, hazır imzalarla teklif verilmiştir. Daha sonra, kimi yanlışlıklar görülmüş ve değişiklikler yapılmıştır. TBMM, açıkça evrakta sahtecilik olayı ile karşı karşıyadır. Bu teklif yok hükmündedir.

Teklifi kabul eden ama teklif sahipleri arasında da ismi yer alan TBMM Başkanı'na çağrıda bulunuyorum: Derhal bu teklifi geri alsın ve TBMM'yi böylesine, yok hükmünde olan ve kimi imzaların değiştirildiği bir teklifle Anayasayı değiştirmek için yola çıkanlara, TBMM saygınlığını korumak adına 'dur' desin.

Anayasa değişiklik teklifi aslında bu durumda sadece 7 milletvekili tarafından verilmiştir. Bu milletvekillerinin teklifine bir şey demiyorum, çünkü kapakta imzaları var. TBMM Başkanlığına verilen teklif aslında sadece 7 imzayı içerdiği için, Anayasa değişikliği için asgari 184 imza gerekmesi nedeniyle, böylesi bir evrakta sahteciliğin önüne geçilmesi amacıyla Sayın Başkanı göreve çağırıyorum."

Teklifte bazı imzalarının bulunmamasının nedenine ilişkin soru üzerine Okay, "(Acaba imza sahibi olanları öne mi sürüyorlar) diye düşünmek lazım. Teklif diyorsunuz, arkasındayız diyorsunuz ama teklife imza dahi atamıyorsunuz. Hazin bir tabloyla karşı karşıya Meclis" diye konuştu.

Okay, TBMM Başkanı Şahin'in, bu konuda, "imzayı ben attım" demesi halinde istifa etmesi gerektiğini savundu.

"Teklifte şekil yönünden bir sıkıntı yok"

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP'nin Anayasa teklif metnindeki imzalara ilişkin iddiasıyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını belirterek, "Kimse sahteciliği yapan, ortaya çıksın, yargılansın" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kuzu, komisyona gelen metni gazetecilere göstererek, bu metni üyelere dağıttıklarını ifade etti.

"Korsan metin nereden çıkmış bilmiyorum" diyen Kuzu, "Ben de suç duyurusunda bulunacağım. Kimse sahteciliği yapan, ortaya çıksın, yargılansın" diye konuştu.

Metinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzasının olmadığını ve bu metin üzerinden çalışmaların başlayacağını dile getiren Kuzu, telifte şekil yönünden bir sıkıntı olmadığını ve 216 imza bulunduğunu bildirdi.

Kuzu, "Yok efendim Meclis Başkanının imzası varmış, yok bilmem başka imza varmış. Benim elimdeki metinde hiç öyle ne Mehmet Ali Şahin'in imzası ne de ismi var" dedi.

Kuzu, "İçeriğine girmeden acaba şekil yönünden ne yapabiliriz diye düşünüyorlar, bunları çıkarıyorlar" diye konuştu.

O imzaların başka bir metne ait olup, kapağın da monte edilmiş olabileceğini söyleyen Kuzu, "Meclis Başkanlığının damgası ile gelen metin bu. Asıl olan metin, bize gelen bu. Öbürü nasıl olmuş, uydurma mıdır, başka formül müdür, başka oyun mudur, bilmem. Korsan girişimdir, suçtur" dedi.

"İddialar asılsız ve gerçek dışı"

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Başkanlığına sunulan Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili CHP'nin iddiası ile ilgili "Ortaya atılan iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır" dedi.

Bekir Bozdağ, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören Anayasa değişikliği teklifinin yeterli milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulduğunu belirterek, Meclis Başkanının da teklifi genel gerekçe, madde gerekçeleri, teklif metni ve teklifte imzası bulunan milletvekillerinin isim ve imzalarıyla Anayasa Komisyonuna havale ettiğini kaydetti.

"Teklif metni, gerekçeleri ve imzalarında Anayasa ve TBMM İçtüzüğüne aykırılık asla söz konusu değildir" diyen Bozdağ, şöyle dedi: :

"Her şey Anayasa ve İçtüzüğe uygundur. Ortaya atılan iddialar, tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.

Bu iddialar, Anayasa değişikliği teklifinin özüne dair haklı ve makul eleştiri getiremeyenlerin yapay tartışmalar oluşturarak, teklifin sağlıklı görüşülmesine engel olma çabalarıdır."