"Anlaşma kaygıların tümünü ele almıyor"

Beyaz Saray Sözcüsü Gibbs, uranyum takası anlaşmasının İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygıların tümünü ele almadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Türkiye, Brezilya ve İran arasında Tahran'da varılan uranyum takası anlaşmasının, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya ile daha geniş çaptaki uluslararası toplumun İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygılarının tümünü tam olarak ele almadığını söyledi.

Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, anlaşmanın, İran'a yeni yaptırım çabalarına darbe vurup vurmadığına ilişkin soru üzerine, İran'ın teklifinin, 8 ay önce kabul ettiğinden daha düşük kapsamlı olduğunu, bu ülkenin, nükleer programı konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya ile görüşmeyi kabul etmediğini belirtti.

İran'ın Kum'daki de dahil olmak üzere nükleer tesislere kısıtlamasız giriş olanağı sağlanmasını da reddettiğini kaydeden Gibbs, teklifin, İran'ın araştırma reaktörüne materyal sağlamak için giriştiğini söylediği uranyum zenginleştirmesi faaliyetini de hiçbir şekilde ele almadığını ifade etti.

"Anlaşma doğru yönde bir adım olabilir"

Gibbs, "Dolayısıyla Türk ve Brezilya'nın çabalarını kabul ve takdir ederken, anlaşma ya da teklif tek başına, sınırlı haliyle BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya ile daha geniş çaptaki uluslararası toplumun İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygılarının tümünü tam olarak ele almıyor" diye konuştu.

İran'ın üstlenmesi gereken sorumlulukları bulunduğuna işaret eden Gibbs, Tahran'da pazartesi günü sunulan teklifin, İran'ın kendi üzerine düşenleri yerine getirdiği takdirde doğru yönde atılmış bir adım olabileceğini, ancak ekim ayından bu yana geçen 8 aylık sürede İran'ın böyle bir tavır sergilemediğini ve uranyum zenginleştirmeye devam ettiğini söyledi.

Bir başka soru üzerine, Türkiye ve Brezilya'nın, İran'ın yükümlülüklerine uymasını sağlama çabası çerçevesinde oynadığı rolü kabul ettiğini yineleyen Gibbs, uluslararası toplumun, daha fazlasının yapılması gerektiği hususunu da anladığını savundu.

ABD'den Ankara'ya mektup

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de günlük basın toplantısında bir gazetecinin, "Ekim ayından bu yana Ankara'ya, Türkiye ile Brezilya'nın İran ile bir anlaşmaya varacak olması halinde ABD'nin kabul edebileceklerinin neler olduğuna dair detayları içeren bir mektup gönderildi mi?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Türkiye ile birkaç ay boyunca bir dizi diyaloglarının olduğunu ifade eden Crowley, "Arada sırada bazı hususları kağıda döktüğümüz oldu mu? Cevap evet" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir