"Araştırmasız eğitim sürdürülemez"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın küçük köy haline geldiğini belirterek, eğitimsiz üniversite olmayacağı gibi araştırmasız eğitimin sürdürelebilir olmasının mümkün olmadığını ifade etti
BERLİN - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Berlin Kampusu'nu ziyaret etti. "2014 Türk-Alman Bilim Yılı" etkinlikleri kapsamında Almanya'nın Başkenti Berlin'de bulunan Işık, Avrupa'da ilk kez kampus açan Türk üniversitesi olma özelliğine sahip ve Avrupa sınırları içinde ilk Türk üniversitesi olacak BAU Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesini açacak olan BAU'da temaslarda bulundu.
Işık, burada yaptığı konuşmada dünyanın küçük köy haline geldiğini belirterek, BAU'nün "üzerinde güneş batmayan bir üniversite" olarak kendini tanımlamasının sevindirici olduğunu belirtti.
Fikri Işık, bilginin çok hızlı üretilip yayıldığını ve rekabetin artık bilginin ticarileşmesi anlamını taşıdğını vurgulayarak, ''Ne kadar emek harcarsak ülkemizin geleceğine o kadar hizmet etmiş kabul edecğiz. Kamu tek başına bunu yapamaz o nedenle güçlü işbirliğine ihtiyacımız var'' dedi.
Üniversitelerin eğitim, Ar-Ge ve sosyal sorumluluk olarak üç misyonu bulunduğunu vurgulayan Işık, eğitimsiz üniversite olmayacağı gibi araştırmasız eğitimin sürdürelebilir olmasının mümkün olmadığını ve bu nedenle araştırmaya önem veren BAU'yu tebrik ettiğini kaydetti.
Bakan Işık'a ziyaretinde, TÜBİTAK ve YÖK yöneticilerinin yanı sıra Türkiye'den çok sayıda üniversitenin rektörü ile uluslararası firmaların yöneticileri eşlik etti. Berlin'in Mitte bölgesinde yer alan BAU-Berlin Kampusu'nda gerçekleşen programa, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ev sahipliği yaptı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a BAU'nun Berlin'de gerçekleştirdiği çalışmalar ve akademik programların yanı sıra, AB sınırları içinde kurulacak ilk Türk üniversitesi "BAU Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesi" hakkında bilgi sunuldu. Türkiye ile Almanya arasında bilim ve sanayi ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla BAU tarafından yürütülen faaliyetler hakkında da bilgi verildi.
"Türk-Alman Bilim Yılı" münasebetiyle gerçekleşen ziyarette bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliği potansiyeli son derece yüksek olan Almanya ile yürütülmesi planlanan çalışmalar da masaya yatırıldı.
Türkiye'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Almanya'da Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından yürütülen "Türk-Alman Bilim Yılı" çalışmalarına katkıda bulunacak tüm çalışmaları, hem İstanbul hem de Berlin kampüslerinde desteklediklerini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, Bahçeşehir Üniversitesi olarak dünyanın dörtbir tarafından çalışmalar yürüttüklerini ve Türkiye'nin yurtdışında kampuslar açan tek üniversite olan BAU'nun şimdi de dev bir adım atarak Berlin'de "BAU Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesi" adıyla ilk Türk üniversitesini açacaklarını belirtti.
Rektör Yalçın "Bu üniversite Türk yükseköğretimi ve Türkiye'nin gelişimi açısından çok büyük anlam taşıyor. Artık dünya ile yarışan ve kendi müfredatını, sistemini dünyaya sunan bir Türk üniversitesi var. Bu bize büyük gurur verirken aynı zamanda sorumluluğumuzu arttırmaktadır" dedi. Prof. Dr. Yalçın, iki ülke arasında yıllar öncesine dayanan ticari ve ekonomik işbirliklerinin akademi ve bilimsel çalışma alanlarında da kendisini gösterdiğini belirtti. Eşzamanlı programlar ve dersler aracılığıyla Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine hem Berlin'de hem de İstanbul'da eğitim alma imkânı sağladıklarını söyledi.
Türk-Alman Bilim yılı BAU koordinatörü ve Dünya Değerler Araştırmaları Uluslararası Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı başkanı Prof. Dr. Yılmaz Esmer de Almanya ve Türkiye'de yürüttükleri projeler ve bilim yılı planlamalarını aktardı. Esmer, "AB sınırları içinde bulunan ilk Türk üniversitesi olarak Alman partnerlerimizle büyük bir proje yürütmekteyiz. Bu proje "Karşılaştırmalı Parlamentoların Temsiliyeti" üzerine bir araştırma projesi. Bu projenin sonuçlarını Türk - Alman Bilim Yılı içerisinde açıklayacağız. Bu da BAU olarak burada bulunmamızın önemini ve değerini göstermektedir. 2014 Türk-Alman Bilim yılı içinde de çok önemli projelere imza atacağız, bu konuda Sayın Bakanımızın desteklerini bekliyoruz" dedi.
Daha sonra yerleşkeyi gezen Işık, Berlin İslam Eserleri Müzesi ile Bahçeşehir Üniversitesi arasında yürütülen ve Almanya'da bulunan öğretmenlere ders materyali sağlama amacıyla geliştirilen "Kültür Öyküleri" projesi ve Alman üniversiteleriyle sürdürülen işbirlikleri hakkında BAU Berlin kampusu Direktörü Prof. Dr. Süheyla Schroeder'den bilgi aldı.