"Avrupa ülkelerinden daha başarılıyız"

Bakan Avcı, Türkiye'nin bilişim teknolojilerinin eğitime uyarlanmasında Avrupa ülkelerinden daha başarılı olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Brüksel’de yaptığı açıklamada Türkiye'nin bilişim teknolojilerinin eğitime uyarlanmasında Avrupa ülkelerinden daha başarılı olduğunu ve başı dik bir ülke görüntüsü verdiklerini söyledi.

Brüksel temaslarının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Avcı, AB Komisyonu ve Dönem Başkanı İtalya'nın ortaklaşa düzenlediği dijital çağda eğitim konferansının bu alanda ülkelerin birikimlerini birbirleriyle paylaşmaları açısından önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Avcı, "Bu toplantıda diğerlerine göre biz biraz daha başımız dik bir ülke görüntüsü verdik. Biliyorsunuz Fatih Projesi, yeni bilişim ve enformasyon teknolojilerinin eğitime uyarlanması noktasındaki başarılı uygulamalar nedeniyle geçen ay İtalya'da ödül almıştı. Fatih Projesi gerçekten Avrupa'da örneği olmayan, gerek kapsam olarak gerek içerik ve derinlik olarak çok büyük bir eğitim projesi. O bakımdan Türkiye'nin birikimini böyle uluslararası bir toplantıda bir kere daha farketmiş olmaktan ötürü mutluyum" dedi.

"2003’ten bu yana Avrupa'ya göre iyi bir noktadayız"

Bakan Avcı, dünkü konferansa katılan Avrupalı mevkidaşlarının bu alanda öne sürdükleri birçok zorluğun Türkiye tarafından aşılan konular olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Biz bu konuyla 25 senedir uğraşıyoruz. Biz derken hem Milli Eğitim Bakanlığını, hem Türkiye'nin diğer kurumlarını hem de kişisel olarak bu konuya ilgimizi vurgulamak istiyorum. Çünkü bu konuyla ilgili ilk çalışmalar rahmetli Turgut Özal'ın başbakanlığı ve Hasan Celal Güzel'in bakanlığı döneminde benim de müşavir olarak katkıda bulunduğum çalışmalar olarak başlamıştı. Ama araya giren koalisyonlar sırasında maalesef pek çok önemli konu bakanlıklar arasında gidip gelerek yalama edilmişti, doğrusu etkin çözümler üretilememişti. Ama 2003'ten bu yana özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yönlendirmeleriyle Fatih Projesi'nin gündeme gelmesiyle çok mesafe aldık, Avrupa'ya göre iyi bir noktadayız. Onlarla paylaşacak pek çok birikimimiz var. Onlar da bunu biliyorlar. Ben de kendilerini Türkiye'ye davet ettim. Dolayısıyla pek çok alanda çok verimli işbirliği imkanlarımız olduğunu karşılıklı olarak artık biliyoruz."

"Buradaki öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın durumunu iyileştireceğiz" 

Brüksel temasları kapsamında Flaman ve Valon eğitim bakanlarıyla da bir araya geldiğini belirten Avcı, Belçika'nın Flaman kesimindeki okullarda görev yapan 16 Türkçe öğretmeninin oturma ve çalışma izinleriyle ilgili yaşanan soruna kalıcı çözüm için protokol imzalanmasını önerisinde bulunduğunu anlattı.

Avcı, "Bu önerimizi doğrusu 2010 yılında da Belçika makamlarına iletmiştik. Fakat buradaki hükümet kurulması sırasında yaşanan bazı sıkıntılar ve gecikmeler nedeniyle 2010'dan beri buna olumlu bir cevap alamamıştık. Yeni Flaman Eğitim Bakanı Hilde Crevits'le ayrıntılı görüştük. İnşallah protokol önerimizi en kısa sürede değerlendirecekler ve böylece buradaki öğretmenlerimizin, okullarımızın, çocuklarımızın durumunu daha güvenceli bir hale getirmiş olacağız" dedi.

Bakan Avcı Belçika'da görev yapan Türk öğretmenlerle de bir araya geldi ve Yunus Emre Enstitüsü Brüksel Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir