"Avrupa'nın Uzakdoğu pazarına girmesi için en önemli nokta Türkiye"

Makine Tanıtım Grubu Eşbaşkanı Dalgakıran Avrupa krizden çıkmaya hazırlanırken Türkiye, büyüme yakalıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı, Makine Tanıtım Grubu Eşbaşkanı Adnan Dalgakıran, Çin'in makine ihracatının 1992'den 2008'e gelene kadar 3 milyar dolardan 270 milyar dolara ulaştığını, Türkiye'nin 2008 ihracatının ise 11 milyar dolar olduğunu belirterek, "Avrupa'nın uzak doğu pazarına girmesi için en önemli nokta Türkiye'dir" dedi. 

Dalgakıran, düzenlenen bir programa katılmak üzere geldiği Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada büyük bir değişim yaşandığını, bu konuda çeşitli analizler yapıldığını söyledi.

Öngörüsü zor bir dünyanın yaşandığını ifade eden Dalgakıran, "Şirketler önceden 20-30 yıllık projeler yapıyordu. Şimdilerde ise bu mümkün değil. Her şey çok çabuk değişiyor. Yaşanan büyük kriz ve devamın yaşanan değişiklikler herkesi etkilemeye devam ediyor" dedi.

Krizin yaşandığı böyle bir dönemde uzak doğuda çok büyük bir büyüme hızının yakalandığını dile getiren Dalgakıran, şöyle konuştu:

"Kriz ve sonrasında 'canı çıkacak' diye düşünülen ABD, çok farklı bir yerlere doğru gidiyor. Bu ortamda Türkiye inanılmaz bir fırsata sahip. Avrupa, yüksek maliyetlerden dolayı orta ve orta üstü teknoloji üretimlerini mutlaka kaydırmak zorunda. Burada aklına gelen yegane yer uzak doğu. Uzak doğu yerine Türkiye'ye kaydırabilir mi? Buna göre planlamalar yapılırsa Avrupa'dan çok ciddi yatırımlar gelir."

Dalgakıran, Türkiye'nin önündeki fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çin'in makine ihracatı 1992'den 2008'e gelene kadar 3 milyar dolardan 270 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin 2008 ihracatı ise 11 milyar dolar. Çin, 'Eğer üretim araçlarını üretmezsem herkese bağlı olarak emek yoğun yerde kalacağım' dedi ve böyle bir atılım yaptı. Yatırım mallarını üretmek çok önemlidir. Avantajımız eğitilmiş insan kaynağı olmalı. İnsan kaynağına ciddi şekilde önem vermemiz gerekiyor. 11-12 milyar dolar ihracat yapıyoruz ama kilosunu 5 dolara satıyoruz. Almanya'nın ihracatında ise kilogram değeri 100 dolar."

Dünyada ekonomik anlamda bağımsız bir ülke bulunmadığını vurgulayan Dalgakıran, "Ülkeler, zincirlerle birbirine bağlamış durumdadır. Türkiye, bu zinciri sürükleyebilecek bir fırsatı yakaladı. Avrupa'nın uzak doğu pazarına girmesi için en önemli nokta Türkiye'dir. Bölge ülkelerine bakarsanız Türkiye yine merkez konumunda. Avrupa krizden çıkmaya hazırlanırken Türkiye, büyüme yakalıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir