"Başbakan hangi gerekçeyle samimi olmadığımı açıklasın"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Parlamento çatısı altında bir araya gelerek, yeni anayasa çalışmalarına başlanmasını önerdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün kendisi için samimiyetine inanmadığını belirten Erdoğan'ın hangi gerekçeyle samimiyetine inanmadığını çıkıp millete anlatmasını istediğni söyledi.

Kılıçdaroğlu, Ankara'nın Haymana ilçesine bağlı Balçıkhisar Belediyesi tarafından yaptırılan sosyal tesis binasının açılış törenine katıldı.

Halk oylamasına değinen Kılıçdaroğlu, "daha özgürlükçü bir anayasa, haklarının daha fazla korunduğu bir anayasa, baskının kurulmadığı bir anayasa" istediklerini belirterek, Avrupa'da yaşayanların hak ettiği bir anayasanın Türkiye'de yaşayanların da hakkı olduğunu söyledi.

Sosyal devletin güçlendirilmesi durumunda yapılamayacak hiç bir şey olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bize dar gömlek giydirenlere karşı daha özgürlükçü, daha demokratik tavrımızı ortaya koyarak yeni bir anayasa yapalım. Hemen referandumdan sonra şunu söyledim 'daha özgürlükçü, sosyal demokrasisi güçlü, sosyal devleti güçlü, insanları saygı temelinde birleştiren, insanları ayrıştırmayan kaynaştıran, demokrasimizin eksiklerini güçlendiren bir anayasayı oturalım masaya ve çözelim' bunu söyledim.

Dün sayın Başbakan demiş ki 'ben onun samimiyetine güvenmiyorum'. Hiç kimseyi eleştirmiyorum ama bir şeyi samimiyetle belirtmek isterim, Sayın Başbakan benim samimiyetime inanmıyorsa, hangi gerekçeyle inanmadığını çıkıp millete anlatmasını istiyorum. Eğer bu ülkede hakları ve özgürlükleri genişleteceksek, demokrasiyi güçlendireceksek 'evet' diyoruz, bu ülkeye barış ve kardeşlik gelecekse 'evet' diyoruz. Niçin Sayın Başbakan korkuyor gelsin masaya. Ben demiyorum ki üç gün içinde bunu çıkaralım."

"Anayasayı koyalım masaya görüşelim"

Başbakan Erdoğan'ın gazetecilerle yaptığı toplantıda anayasa değişikliğine ilişkin "vaktimiz yok" yönünde sözleri bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, "Niye vaktiniz yok, Parlamentonun görevi ne? Parlamentonun görevi halka hizmet etmek değil midir? Getirelim anayasayı koyalım masaya görüşelim. Niye konuşmuyoruz? 'Efendim 2011'den sonra olsun'. Çalışmaya şimdi başlayalım elimizden tutan mı var? Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı orada duruyor. Toplasın milletvekillerini, partileri" teklifinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un önderliğinde diğer partilerin de katılımıyla Meclis İçtüzük değişiklik teklifiyle ilgili daha önce yaptığı çalışmayı örnek gösteren Kılıçdaroğlu, "Demek ki bir masaya oturursak, aklımızı mantığımızı kullanırsak, ortak payda yaratabiliriz bu ülkede. Niye ortak payda yaratmıyoruz? Herkes birileri gibi düşünmek zorunda değil, hepimiz düşüncemizi özgürce dile getirmeliyiz. Herkes düşüncesini özgürce dile getirirse bu ülke kalkınır" dedi.

"YÖK'ü kaldıralım"

Yüzde 10'luk seçim barajını kaldıralım diyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaşın oyundan niye korkuyorsunuz? YÖK'ü kaldıralım. Üniversiteler özerk olsun, özgür olsun, düşüncelerini açıklasınlar. Niye korkuyorsunuz? Bir korku toplumu yaratmayalım, özgürlük toplumu yaratalım. Özgürleşelim, toplum özgürleşsin, toplum güçlü olsun, sesini çıkarsın. Bunu yapalım, bunu yapmak zor değil. Bir sözüm var, bunu yapacağız, yapmakta kararlıyız."

Gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın türban ile ilgili önerisini hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, "Daha o konuya var. Önce samimiyet konusunu çözüme kavuşturalım" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir