"Batılı şirketler fırsatı kaçırıyor"

Succeed Dergisi'ne konuşan Sabancı, "2010'da şirketlerimiz karlı büyüme hedefini sürdürecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye pazarına girmekten korkan Batılı şirketlerin, önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birinde yer alma fırsatını kaçırdıklarını kaydetti.

Avusturya Havayolları'nın yayını Succeed Dergisi, Güler Sabancı ile gerçekleştirdiği röportaja kapak haberi olarak yer verdi.

"Türkiye'nin önder kadını" başlığı ile verilen ve Güler Sabancı'nın "ekonomi dünyasının en etkili kadınları arasında, Avrupa'nın en başarılı şirketlerinin birinin tepesinde yer alıyor" şeklinde değerlendirildiği röportajda, Sabancı'nın Türk iş dünyası, ekonomi ve Sabancı Holding'e yönelik değerlendirmeleri yer aldı.

Güler Sabancı, dergideki röportajında, Türkiye'deki iş ortamının büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bunun ülkeyi küresel oyunculardan biri haline getirdiğini vurgulayarak, genç nüfusun Türk pazarının en güçlü yönlerinden olduğunu kaydetti.

Diğer yandan, "yüksek vasıflı" Türk profesyonellerinin "üstün liderlik, eğitim ve girişimcilik" becerilerine sahip olmaları dolayısıyla halen çok uluslu şirketlerde kritik pozisyonlarda görev aldığına işaret eden Sabancı, pek çok yetenekli Türk'ün, dünya genelinde önemli yönetim pozisyonlarında görev aldığını ve Türk girişimcilerinin Batı şirketleriyle önemli bağlara sahip olduğunu belirtti.

"Korkan şirketler fırsatı kaçırıyor"

Bazı Batılı şirketlerin Türkiye pazarına girmekten korkma nedeninin sorulması üzerine Sabancı, şunları kaydetti:

"Türkiye pazarına girmekten korkan Batılı şirketlerin, önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden birinde yer alma fırsatını kaçırdığını söyleyebilirim. Türkiye, yabancı şirketleri kendisine yatırım yapmaya ikna etmek için yoğun çaba harcamaktadır. Bu amaçla Türkiye'deki eğitim seviyesini, özellikle de yabancı dil becerilerini ve teknik eğitimi geliştirmek adına daha fazla iş yapılacağını göreceksiniz. Enerji sektöründeki reformlar; fiyatlandırma, serbestleşme ve özelleştirme dahil olmak üzere devam edecektir. İş piyasası esnekliğinin artırılması, ulaşım ve bilgi teknolojileri altyapısının iyileştirilmesi, kamu yönetiminin geliştirilmesi ve fikri mülkiyet haklarına ilişkin mevzuatın uygulanmasının güçlendirilmesine yönelik daha fazla ilerleme kaydedilecektir. Kayıt dışılığı azaltma amaçlı önlemler de güçlendirilecektir."

"Bu yıl büyüme yılı olacak"

Sabancı Holding'in 2010 ve 2011 hedefleri ile ilgili olarak ise Sabancı, " 2010 yılı boyunca ekonomideki belirsizliğin bir önceki yıla nazaran daha düşük olacağını ve bu yılın büyüme yılı olacağını söylemiştik. 2010'da konsolide net gelirimizin yüzde 6 oranında büyümesi ve konsolide operasyonel gelirimizin de 4 milyar TL'ye erişmesini planlıyoruz. Hedefimiz, ihracat miktarının 1,1 milyar ve yatırımlarımızın 1,6 milyar dolar olması yönünde. 2010'da çalışan sayımızın yaklaşık 58 bin civarında olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı Topluluğu için gelecekte dikkati çekici pazarlara ilişkin de Güler Sabancı, karbon ekonomisi ve çevresel sürdürülebilirliğin gelecekte zorunluluk olacağını, yenilenebilir enerji kaynakları ve atık yönetimi uygulamaları gibi yeni sürdürülebilir iş olanaklarını değerlendirdiklerini, rüzgar tedarik zinciri alanında da stratejik fırsatları araştırdıklarını ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir