"Beleşçi" ayılar, üreticiyi mucit yaptı

Artvin'de arıcılar, "beleşçi" olarak nitelendirdikleri ayıların kovanlarına zarar vermesini önlemek için ilginç yöntemler deniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ARTVİN - Artvin'de arıcılar, "beleşçi" olarak nitelendirdikleri ayıların kovanlarına zarar vermesini önlemek için ilginç yöntemler deniyor. Ayıların 2003 yılında Kara Avcılığı Kanunu ile koruma altındaki yaban hayvanları listesine dahil edilmesiyle Doğu Karadeniz'deki ayı popülasyonunda artış yaşandığı öne sürülüyor. Yöre halkı, özellikle bu tarihten itibaren Türkiye'deki en büyük memeli yaban hayvanı türü olan boz ayıların verdiği zarardan şikayetçi olmaya başladı.

Yörede arıcılar, "beleşçi" olarak nitelendirdikleri ayıların, kovanlarına zarar vermesini önlemek için çeşitli yöntemler deniyor. Kovanların yakınında nöbet tutan, avcı görünümlü korkuluk yerleştiren, köpek bağlayan, ses düzeneği kuran, radyo açarak ses ve müzikle ayıları kovanlardan uzak tutmaya çalışan arıcılar, buna rağmen başarılı olamıyor. Hopa'nın Esenkıyı köyünde arıcılıkla uğraşan Hakkı Sakınmaz (55), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayıların köylere kadar inerek bahçelerine, hayvanlarına, bazen de insanlara zarar verdiğini söyledi.

Ayılardan arıcıların da büyük zarar gördüğünü ifade eden Sakınmaz, "200 kovanım var, organik arcılık yaparak geçiniyorum. Köyümüz ormanlık alanın yakınında olduğu için ayılarla büyük sorun yaşıyoruz. Koruma altındaki bu hayvanları köylüler olarak koruyoruz, fakat nereye, ne zamana kadar koruyacağız. Bu yıl ayı popülasyonu çoğaldı, köylere inmeye başladılar. Meyvelere, arı kovanlarına, ineklerimize zarar veriyorlar. Önlem alınması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne dilekçeler verdik" dedi.

Saldırılara karşı ilginç yöntemler

Hakkı Sakınmaz, kovanları ayı saldırısından korumak için tedbir almaya çalıştıklarını, bu amaçla çeşitli yöntemler kullandıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Kovanları korumak için diğer arıcılarla birlikte her gün 3 vardiya, sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Kovanların bulunduğu bölgenin yakınına köpekler bağladık. Avcı kıyafeti giydirdiğimiz, eline tahtadan tüfek verdiğimiz, beline mermilerin bulunduğu kuşak bağladığımız korkuluk yerleştirdik. Ayrıca, akarsu üzerinde 3 farklı alana ses çıkartan bir sistem kurduk. Kovanların çevresine hoparlörler yerleştirip radyoya bağladık. Sabaha kadar ses ve müzikle ayıları kovanlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Kısaca ayılar bizi mucit yaptı."

Ayıların çok zeki olduğunu söyleyen Sakınmaz "Ayılar, korkulukları, ses düzeneklerini, köpeklerin seslerini bir hafta izliyorlar, ortama alışıp zarar görmeyeceğini anlayınca kovanlara saldırıyorlar. Bölgede çok sayıda arıcının kovanı ayılar tarafından parçalandı, zararımız büyük" diye konuştu. Sakınmaz, elektroşoklu çit sistemi kurarak ayıların saldırısını önlemek istediklerini ancak bu sistemin pahalı olduğunu belirtti, devletten arıcılara yardımcı olmasını istedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir