"Biz, 2010'a hazırız"

DEİK Başkanı Hisacıklıoğlu, 8 bölgede ve 84 ülkede şimdiden takvimlendirilen 100'ün üzerinde proje olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Biz (DEİK), 2010'a hazırız. 8 bölgede ve 84 ülkede şimdiden takvimlendirdiğimiz 100'ün üzerinde projemiz ve 600'den fazla etkinliğimiz var" dedi.

Hisarcıklıoğlu, DEİK'in 2009 yılı Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bugün ölümünün 73'üncü yılı olan şair Mehmet Akif Ersoy'u andı.

Türk özel sektörünün tribünde kuralları izleyen ve sonuçlarına maruz kalan değil, kuralların belirlendiği masada yer alan bir oyuncu perspektifini hedeflediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilmiş, G-20'de yer almış, Medeniyetler İttifakı'nı kurarken, biz de küresel iş dünyası kuruluşlarının karar verici makamlarında söz sahibi olduk" dedi.

2020'de dünya ekonomisinin 20 trilyon dolar büyüyeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, küresel kriz geride bırakıldığında rekabetin çok daha acımasız olacağını belirtti.

3 temel iktisadi alan oluşturulacak

Herkesin umudunu Türkiye'ye bağladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yükümlülüklerinin daha çok artacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki yıllarda dünyada 3 temel iktisadi alanın oluşmasını beklediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"İlk grupta petrol ve doğalgaz kaynaklarına yaslanacak ülkeler olacak. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri, Rusya, İran, Irak ve kısmen Brezilya bu kümede yer alıyor. İkinci grupta, rekabet avantajlarına sahip net ihracatçı ülkeler olacak. Kore, Çin, Hindistan gibi cari fazla veren ekonomileri bu kümede sayabiliriz. Üçüncü grup olarak da, inovasyon odaklı, teknoloji geliştirme kapasitesi yoğun, yüksek katma değer yaratan ve ithalat kapasiteleri güçlü ülkeler. Bu kümede de ABD, Avrupa ve Japonya var.

Şu anda Türkiye, bu üç kümenin hiçbirinde değil. Bu noktada geleceği düşünmek ve tasarlamak önem kazanıyor. Bu kümelerdeki ülkelerle ihracat alanında, yatırımlar alanında, 3. ülkelerde işbirlikleri alanında neler yapabileceğimiz önem kazanıyor."

"600'den fazla etkinliğimiz var"

Önlerinde duran bu tablonun içerisinde DEİK olarak sorumluluklarının farkında olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Biz, 2010'a hazırız. 8 bölgede ve 84 ülkede şimdiden takvimlendirdiğimiz 100'ün üzerinde projemiz ve 600'den fazla etkinliğimiz var" dedi.

Hisarcıklıoğlu, ABD, Çin, Hindistan ve Almanya'da kurdukları iş konseylerinde eyalet stratejisine geçiyor olduklarını belirterek, kıta ekonomileri olan bu ülkelerde tek bir merkeze değil, farklı merkezlere de odaklanmak istediklerine dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Sadece New York'a değil, Los Angeles'a da yük indirmek istiyoruz. İş konseylerinin bünyesinde bölgesel alt komiteler kuruyoruz. 2010'da hızlanacak bu sürece paralel olarak strateji geliştirme çalışmalarını yürüteceğiz. Kuracağımız Strateji Geliştirme Ofisi'miz, Amerika'ya ihracatın artırılması çalışmamızda olduğu gibi anahtar teslim projeler üretecek.

Bölge bölge politikalarımızı netleştirdik. Amerika Birleşik Devletleri 2,1 trilyon dolarlık ithalat, yıllık ortalama 300 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım yapan önemli bir partner. Bu iki kanalda ABD ile ilişkilerimizi geliştirmeye odaklanacağız. Başkan Obama'nın zikrettiği 'model ortaklık' çerçevesi için ekonomik işbirliklerini kaçınılmaz görüyoruz. 50'den fazla etkinlik planladığımız ABD ile 2010'da 'Şimdi ekonomi konuşma zamanı' mesajı vereceğiz.

Türkiye'nin yurt dışında düzenlediği en büyük ve en etkili faaliyet olarak gösterilen ve 10'dan fazla sektörde karşılıklı işbirliği imkanlarını tartıştığımız Türk Amerikan İş Konseyi Ortak Toplantısı bu yıl 9–11 Nisan tarihlerinde Washington'da gerçekleştirilecek."

7 aşamalı Latin Amerika projesi

DEİK olarak 'Latin Amerika'ya Açılım Stratejisi' kapsamında "Hola! Latin Amerika"(Merhaba Latin Amerika) başlıklı bir proje başlatacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, 7 aşamalı Latin Amerika projelerini bu yıl içerisinde kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, kriz sona erdiğinde çok konuşulacak bir kıta olan Afrika'da emtia fiyatları yukarı tırmandıkça imkanların da artacağını dile getirerek, "Afrika'yı ikiye ayırıyoruz. Libya ve Mısır'ın öne çıktığı Kuzey Afrika ve Sahra'nın güneyindeki Afrika. Bu kapsamda, Sahra'nın güneyindeki Afrika'da 'Üçgen Stratejisi'ni hayata geçireceğiz" diye konuştu.