"Bölgesel İşbirliği Konseyi, ciddi katkı sağlayacak"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, RCC'nin genişletilmiş bölgesel işbirliğine yönelik çabalara ciddi katkı sağlayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgedeki işbirliği ruhunu destekleme kararlılıklarını sürdürmeleri gerektiğini belirterek, "Bölgesel İşbirliği Konseyinin, genişletilmiş bölgesel işbirliğine yönelik çabalarımıza ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

Davutoğlu, Ceylan Oteli'nde düzenlenen Bölgesel İşbirliği Konseyi (RCC) yıllık toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci dönem başkanlığının, Balkanlar'ı bir barış ve istikrar bölgesine çevirme yönündeki çabalarını destekleme fırsatı olarak kabul ettiğini, ortak geçmiş ve paylaşılan değerlerin bu yolda güçlü bir temel oluşturduğunu söyledi.

Çok zengin çeşitlilikte sektörel toplantılar, bakanlar ve uzmanlar düzeyinde yapılan faaliyetlerle birlikte yüksek seviyeli politik bir araya gelmeleri içeren önemli bir faaliyet planı uyguladıklarını ifade eden Davutoğlu, RCC'nin bu faaliyetlere verdiği katkıya değindi.

Davutoğlu, Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı'nın RCC'ye dönüşümünün barış, istikrar ve bölgedeki refah için ortak çabaların geliştirilmesi gereğinden kaynaklandığını dile getirerek, Türkiye'nin RCC'nin kurumsal güçlendirmesini önemsediğini vurguladı.

Türkiye'nin, Güney Doğu Avrupa ülkeleri ile Avrupa ve Euro-Atlantik yapılarının bütünleşme sürecini tamamlanmasını çok önemsediğini belirten Davutoğlu, "Biz, bölgedeki işbirliği ruhunu destekleme kararlılığımızı sürdürmeliyiz. RCC'nin, genişletilmiş bölgesel işbirliğine yönelik çabalarımıza ciddi anlamda katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"Bölgesel insiyatifleri düzenlememiz elzem"

Ahmet Davutoğlu, ekonomik ve sosyal gelişim, enerji ve altyapı, güvenlik işbirliği, adalet ve iç işleri, insan kaynakları ve parlamenter işbirliği inşa etme şeklindeki RCC'nin altı önemli önceliğinin, işbirliği için geniş bir alan sunduğuna işaret etti.

Türkiye'nin, başlangıcından bu yana RCC'nin aktif bir destekçisi olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin RCC'nin kapasitesinin gelişimine yönelik katkılarının süreceğini belirtti.

Davutoğlu, RCC'nin bölgede bulunan tüm bölgesel ve uluslararası inisiyatifler için şemsiye organizasyon olarak hareket etmesi görüşlerine değinerek, RCC'nin Güney Doğu Avrupa'daki üyeleri ulusal yönetimlerinin farklı dallarında yoğun iletişim ve işbirliği geliştirdiğini görmekten mutlu olduklarını ifade etti.

RCC'nin, Güney Doğu Avrupa ile bağlantılı uluslararası organizasyonlar için temel muhatap haline geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, bunun gibi inisiyatif ve organizasyonların Balkanlar'da çok olduğunun bilindiğini belirterek, "Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci'nde işbirliği planlarımızın düzenli ve hedef odaklı yürütülmesi için, bu bölgesel inisiyatifleri düzenlememiz elzemdir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir