"Bosna Hersek Türk yatırımcıları bekliyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, "Bosna Hersek yeni bir döneme girdi, bu yeni dönemde Türkiye ile her alanda, her sektörde birçok proje ve işbirliği için, 'stratejik ortak' olarak hazır" dedi.
 
Yapılan açıklamaya göre, "1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü" dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Muzaffer Çilek, Bosna'da farklı etnik grup ve milletlere yüzyıllar boyunca barış ve hoşgörü içinde bir arada yaşama ortamının sağlanmasının örnek alınacak önemli bir özellik olduğunu ifade etti.
 
Bosna Hersek'in ormanları, madenleri, bereketli toprakları ve temiz sularıyla zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Çilek, ülkede enerji, madencilik, tarım, turizm, sanayi ve ticaret başta olmak üzere onlarca sektörde yüzlerce karlı projenin yatırımcısını beklediğini belirtti.
 
Çilek, Avrupa'nın ortasında önemli bir konuma sahip olan Bosna Hersek'in, "yardım gözü ile bakılan bir ülke" olmaktan çıkarak, "kazan & kazan" çerçevesinde, her alanda ve her sektörde birçok projeyi başarıyla hayata geçirmek için önemli bir stratejik ortak olarak destekçilerini beklediğini söyledi.
 
"Bosna Hersek, burada istihdama katkı sağlayan yabancı yatırımcılara birçok teşvik ve vergi kolaylığı sunuyor" diyen Çilek, her sektör için bulunabilen kaliteli iş gücü, çeşitli kredi ve fon imkanlarının da gelecek yatırımcılar için önemli avantajlar sağladığına işaret etti.
Başta Avusturya, Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinin Bosna Hersek'te başarılı yatırımlarının olduğuna dikkati çeken Çilek, Türkiye'nin ise yatırım açısından en son sıralarda yer aldığını belirtti.
 
"Bosna Herseklilerin aradığı sihirli formül..."
 
Çilek, "Türkiye'yi dünyanın en güçlü ekonomileri listesine taşıyan girişimci ruh, enerjik yaklaşım, ticari ve genel yönetim kabiliyetleri Bosna Herseklilerin aradığı sihirli bir formüldür. Bizde ve Bosna Hersek halklarında bulunan bu önemli özelliklerin büyük bir hızla ortak iş birliğine dönüşmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Türkiye'de 2 milyondan fazla Bosna Hersek kökenli vatandaşın yaşadığını söyleyen Çilek, Bu nüfusun büyük kısmının Bursa'da yaşadığını ifade etti.
Bursa'da yaptıkları çalışmaları da değinen Çilek, şunları kaydetti:
"Konsolosluk olarak, Bosna Hersekli firmaların Bursa pazarına girmesi ve Türk yatırımcılarla buluşmaları için destek oluyoruz. Bursalı firmalara sektör bazında Bosna Hersek'teki fırsatları tanıtıyoruz, yol gösteriyoruz. Yatırım ortamını kolaylaştırıyor, bilgi akışı sağlıyor, buluşmaları için köprü vazifesi görüyoruz.
Akademik işbirlikleri ise bizim için çok önemli diğer bir konu. Bazı üniversitelerle öğrenci ve akademik kadro değişimleri yapmaktayız. Bu konuda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı (BUTGEM) ile önemli bir işbirliği gerçekleştirdik. Önümüzdeki yaz 30 Bosna Hersekli genç, Bursa'da çeşitli alanlarda mesleki eğitim alacak."