"Cari açık sorunu toplumsal bilinçle çözülür"

TUSKON Başkanı Meral, cari açıktaki artışın bürokratik tedbirlerle çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, cari açıktaki artışın sadece bürokratik tedbirlerle, kanunlarla engellenmesinin çok mümkün olmadığını belirterek, "Bu konu, toplumda topyekun bir bilinçlenme, şuurla çözülebilir" dedi.

Meral, Türkiye'nin cari işlemler hesabının şubat ayında 6 milyar 127 milyon dolar açık vermesini değerlendirdi.

Türkiye'nin ekonomik anlamda pek çok parametreyi kontrol altına aldığını, cari açık sorunun ise çözülemeyen sorunların başında geldiğini söyledi.

Küresel ekonomik krizin ardından firmaların boşalan stoklarını doldurmak amacıyla ara verdikleri yatırıma başlamalarının bu açığın artmasında etkili olduğu görüşünü dile getiren Meral, "Artık bu konuya odaklanma zamanı geldiğini düşünüyorum" dedi.

Cari açık konusunun ciddiye alınması gerektiğinin altını çizen Meral, "Bu sorun sadece Hükümete bırakılmamalı. Bu konu, bizlerin hep birlikte katılacağı bir mücadeledir" dedi.

Türkiye'de üretilen mallara odaklanılması gerektiğini vurgulayan Meral, cari açığın azaltılmasına bu yolla katkıda bulunulabileceğini anlattı.

Meral, cari açıktaki artışın, sadece bürokratik tedbirlerle, kanunlarla engellenmesinin çok mümkün olmadığı görüşünü dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu konu toplumda topyekun bir bilinçlenme, şuurla çözülebilir. Biz Türkiye'de üretilen mallara güvenerek, onları tercih ederek bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Kraldan çok kralcı olarak pazarımızı hepten korumasız bırakmamamız gerekiyor. Bütün dünya ölçülü korumacılık yapıyor. Biz de bir derece kendi sanayicimizi korumak adına bazı tedbirleri almamız gerekli. Bu, Türkiye'nin orta vadeli bir sorunu. Şu anda finanse edilebilir ancak hafife alınmaması, üzerine gidilmesi gerekiyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir