"Çarmıh benzetmesi son derece talihsiz"

Davutoğlu, Bartholomeos'un "Türkiye'de kendisini çarmıha gerilmiş gibi hissettiği" yönündeki açıklamasına ilişkin açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ABD'deki bir televizyona yaptığı, "kendisinin temel hak ve hürriyetlerinin çiğnendiği ve Türkiye'de kendisini çarmıha gerilmiş gibi hissettiği" yönündeki açıklamaları için "Çarmıh benzetmesini son derece talihsiz bir benzetme. Bizim tarihimizde hiçbir zaman çarmıh olmamıştır ve olmayacaktır da. Bu benzetmeyi gerçekten kendisinin olgun şahsiyetiyle bağdaştıramadım" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin, Türk vatandaşlarının AB içinde serbestçe hareket etmelerini sağlamak için çalışmalara hız vereceğini ifade ederek, "Daha üyelik sürecinin ilk aşamalarında olan ve müzakereye başlamamış bazı Balkan ülkelerine tanınan Schengen ayrıcalığının Türkiye'ye tanınmaması AB-Türkiye ilişkilerinin geldiği düzey açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Biz bundan sonra bunu yakinen takip edeceğiz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanlığında yapılan Reform İzleme Grubu toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısının hem zamanlama hem de muhteva açısından stratejik bir toplantı olduğunu, RİG'in son 7 yıl içinde 18, 6 yıl içinde 13, son bir yıl içinde de 5 kez bir araya geldiğini belirterek, bunun da AB reform sürecinin ne kadar yakından takip edildiğinin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.

Davutoğlu, toplantının zamanlama açısından önemli olduğunu, Lizbon anlaşmasıyla AB'nin yeni bir döneme girdiğini, Türkiye'nin AB içindeki her gelişmeyi yakından takip ederek, bu süreci yönetmeye devam edeceğini kaydetti.

Toplantının aynı zamanda AB zirvelerinden sonra yapılmasının da dikkate değer olduğunun altını çizen Davutoğlu, AB toplantılarında alınan kararları gözden geçirdiklerini ve bütün engellemelere rağmen AB içinde Türkiye'ye destek veren ülkelerin desteğiyle Türkiye'nin AB sürecinin devam edeceğini belirtti.

Davutoğlu, toplantıda bu yıl içinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiklerini ve gelecek yılın planlanması konusunda önemli kararlar alındığını bildirdi.

"Türkiye'nin AB süreci sadece fasılların açılıp kapanmasıyla ilgili bir süreç değildir" diyen Davutoğlu, 21 Aralık Pazartesi günü çevre faslının açılışının yapılacağını belirterek, "Biz AB sürecini hem iç hem de Türkiye'nin uluslararası etkisi bakımından bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bu anlamda yeni AB stratejimizin 4 ana platformda paralel seyredeceğini düşünüyoruz" dedi.

Haftada 1 gün AB günü

Davutoğlu, TBMM'deki yasama sürecinin hızlandırılması hususunda bazı teklifleri önce Bakanlar Kuruluna daha sonra da meclise iletmeyi düşündüklerini belirterek, "TBMM'nin mümkünse ayda bir haftayı ya da haftada bir günü sadece AB ile ilgili reform konularına ağırlık vermesini istiyoruz. Bu şekilde siyasi iradeyle meclisin yasama iradesi arasında doğrudan bir irtibat kurulmasına önem veriyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin vatandaşlarının AB içinde serbestçe hareket etmelerini sağlamak için çalışmalara hız vereceğini de ifade ederek, "Daha üyelik sürecinin ilk aşamalarında olan ve müzakereye başlamamış bazı Balkan ülkelerine tanınan Schengen ayrıcalığının Türkiye'ye tanınmaması, AB-Türkiye ilişkilerinin geldiği düzey açısından kabul edilebilir bir durum değildir. Biz bundan sonra bunu yakinen takip edeceğiz" diye konuştu.

Talihsiz bir benzetme

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un ABD'deki bir televizyona yaptığı, "kendisinin temel hak ve hürriyetlerinin çiğnendiği ve Türkiye'de kendisini çarmıha gerilmiş gibi hissettiği" yönündeki açıklamanın sorulması üzerine Davutoğlu, "Çarmıh benzetmesini son derece talihsiz bir benzetme olarak telakki ediyoruz. Bizim tarihimizde hiçbir zaman çarmıh olmamıştır ve olmayacaktır da. Bu benzetmeyi gerçekten kendisinin olgun şahsiyetiyle bağdaştıramadım" dedi.

Türk milletinin tarihinin dini tolerans üzerine inşa edildiğini ifade eden Davutoğlu, "Bu konuda bunu arzu edilmeyen bir dil sürçmesi olarak görmeyi ümit ediyorum" diyerek, Türkiye'nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğunu ve vatandaşlarını dini kimlikleriyle değerlendirmediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Bartholomeos'un bu konuda şikayetleri varsa Türkiye'de bunun ilgili mercileri var, bize ulaştırabilirler. Hangi konuda bunu hissediyorlarsa gerekli çalışmalar yapılır. Bu konuda her türlü şikayeti dinlemeye hazırız ancak hak etmediğimiz karşılaştırmaların yapılmasını da kabul edemeyiz" diye konuştu.