"Çözüm, demokrasiden yana duruş sergilemek"

TBB Başkanı Feyzioğlu, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ve başsavcı ile soruşturma kendisinden alınan savcının karşılıklı suçlamaları ile ilgili açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "İçinde bulunduğumuz süreçte yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirleriyle ve kendi içlerinde yaşanan hesaplaşmanın, toplum üzerinde telafisi uzun yıllar mümkün olmayacak yıkıcı etkilere yol açacağı muhakkaktır" ifadesini kullandı.  

Feyzioğlu, TBB Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, Birliğin, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe karşı Danıştay'da iptal davası açtığını hatırlattı. 

HSYK Genel Kurulu tarafından dün "bu değişikliğin Anayasaya aykırı olduğunun" ifade edildiğini belirten Feyzioğlu, Danıştay'ın, bu yönetmelik daha fazla ve daha büyük zararlara yol açmadan bir an önce yürütmeyi durdurma ve ardından iptal kararı vermesinin, devletin anayasal yapısının korunması için zorunlu olduğunu savundu. 

Feyzioğlu, "Yürütülen yolsuzluk soruşturmasında oğlu tutuklanan ve kendi hakkında fezleke düzenlendiği basın yoluyla öğrenilen İçişleri Bakanı'nın soruşturmayı yürüten emniyet amirlerini görevden alması, İstanbul Başsavcılığı'nın soruşturmaya yeni savcılar ilave etmesi ve bir dosyada da soruşturma savcısını değiştirmesi, toplumda soruşturmanın engellendiği yolunda güçlü bir algının ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir" iddiasında bulundu.  

Hukuka aykırılıkların birbirini izlediğini öne süren Feyzioğlu, şunları kaydetti: 

"Trajik olaylara son örnek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının ve soruşturma kendisinden alınan savcının basın yoluyla ilan edilen karşılıklı suçlamalarıdır. İçinde bulunduğumuz süreçte yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirleriyle ve kendi içlerinde yaşanan hesaplaşmanın, toplum üzerinde telafisi uzun yıllar mümkün olmayacak yıkıcı etkilere yol açacağı muhakkaktır.  

Siyasi kriz, devlet krizine dönüşmüştür. Çözüm, yurttaşın üstün menfaatine olacak şekilde hukuk devleti ve demokrasiden yana ilkesel duruş sergilemektir. Hukukun üstünlüğü ve yurttaşın hukuki güvenliğinin sağlandığı aydınlık bir gelecek toplumun bütün kesimlerinin işbirliğiyle inşa edilebilir" 

Bu konularda ilginizi çekebilir