"Deniz-kum-güneş" tercihi değişiyor
Yerli turistin kültür turlarına ilgisi her geçen gün artıyor
İZMİR - Turizmde büyük bir potansiyel barındıran Türkiye'de yerli turistin kültür turlarına ilgisi her geçen gün artıyor.
Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Türkiye'ye gelen yabancıların yüzde 85'inin deniz-kum-güneş üçlemesinde tatil yaptığını, buna karşın yerli turistin tatil destinasyonları arasında deniz-kum-güneş turizminin payının son yıllarda düştüğünü söyledi.
Türkiye'de yılda 1,5 milyon kişinin aktif olarak seyahat acenteleriyle tatile çıktığını belirten Polatoğlu, yerli turistin kültür turlarına ilgisinin her geçen gün arttığını ifade etti.
Polatoğlu, kültür turlarına ilginin yüzde 20'den yüzde 25'e çıktığına işaret ederek, "Tatile çıkan yerli turistin yüzde 25'i deniz-kum-güneş dışındaki kültür turları dediğimiz tatil seçeneklerini tercih ediyor" dedi.
En büyük ilgi artışının kayak turizminde yaşandığına değinen Polatoğlu, kültür turları içinde kayak turizminin payının yüzde 8'i geçtiğini vurguladı. Polatoğlu, ülke genelinde bulunan onlarca kayak merkezinin binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaya başladığını dile getirdi.
Polatoğlu, kayak turizminde Türkiye'ye en fazla ilgiyi Rus ve İranlı turistlerin gösterdiğini kaydetti.
"Tatil dönemlerinde fiyatlar katlanıyor"
Yerli turistin tatil planlarını okulların tatil olduğu döneme göre yaptığını söyleyen Polatoğlu, sömestri ve yaz tatillerinde konaklama tesislerinin fiyatlarının ikiye, üçe katlandığını kaydetti. Okulların farklı dönemlerde tatil edilmesiyle fiyat artışlarının önüne geçileceğini savunan Polatoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'de 17 milyon öğrenci aynı gün okula başlayıp aynı gün tatile çıkıyor. Bu da aynı anda talepte yığılmaya yol açınca, tatil bölgelerinde fiyatlar katlanıyor. Kayak merkezlerinde normal dönemlerde 70-150 lira arasında olan gecelik konaklama fiyatları sömestri tatilinde 300-400 liraya yükseliyor. 400 liraya Bulgaristan'da uçak dahil bir hafta tatil yaptırıyoruz. Yaz sezonunda okullar tatile girmeden bir gün önce 60 lira olan tek kişilik konaklama ücreti, bir gün sonra 180-200 liraya çıkıyor. Üç katın üzerindeki bu fiyat artışı aşırı talepten kaynaklanıyor. Sömestri tatilinde bölge uygulamasına geçilmelidir. Marmara'da öğrenciler tatildeyken, Ege Bölgesi'nde eğitime devam edilsin. Böylece hem tatilin süresi uzatılmış olur hem de daha fazla kişi tatil imkanına kavuşur."
"Türkiye kayak turizmde büyük potansiyeli barındırıyor"
Türkiye turizm alanındaki atakları, iklimi ve coğrafi yapısı ile güçlü bir potansiyeli barındırdığına dikkati çeken Cem Polatoğlu, kayak, sağlık, yayla, rafting, dağ, mağara gibi turizm alanlarında büyümenin devam edeceğini dile getirdi.
Kayak turizminde Türkiye'nin en büyük avantajının kar kalitesi olduğunu vurgulayan Polatoğlu, Erzurum Palandöken, Kars Sarıkamış, Kayseri Erciyes gibi kayak merkezlerinde karın toz şeklinde yağdığına işaret ederek, "Yumuşak kar bir süre sonra buz haline döndüğü için piste sürekli yeni kar atmak gerekiyor. Kayakçılar buz tutan pistleri tercih etmiyor. Toz halinde yağan karda buzlanma söz konusu olmadığı için tercih ediliyor" diye konuştu.
"Kar kalitesi tesislerle desteklenmeli"
Polatoğlu, Türkiye'nin kar kalitesini tesislerle desteklemesi halinde Alp Dağları'ndaki tesislere rakip olabileceğini ifade etti.
Türkiye'de irili ufaklı yaklaşık 20'ye yakın kayak merkezinin bulunduğunu hatırlatan Polatoğlu, kayak merkezlerinde yaklaşık 8 bin olan yatak kapasitelerinin artırılmasının yanı sıra kayak pistlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Kayak merkezleri şehir dışında bulunuyor. Bu yerleri turistler için 24 saat yaşanabilir hale getirmek gerekiyor. Gündüz kayak yapan turisti gece eğlendirmezseniz tercih etmez. Mevcut kayak tesisleri içinde şu anda Uludağ'ın dışında böyle bir imkan yok."