"Devlet TEDAŞ'ı iyi işletemiyor"

Bakan Şimşek, Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Anonim Şirketlerinin hisse devir sözleşmesi töreninde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik dağıtım müesseseleri konusunda "Devlet bunları işletemiyor. İyi işletse TEDAŞ bu kadar borçlu olmazdı" dedi. Bakan Şimşek, devri yapılan bölgelerde de hizmet kalitesinin artırılmasını istedi.

Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Anonim Şirketlerinin hisse devir sözleşmeleri, Rixos Otelde düzenlenen bir törende imzalandı.

Maliye Bakanı Şimşek, imza töreninde yaptığı konuşmada, Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Bölgelerinin devri ile birlikte, elektrik dağıtımının yüzde 37'sinin özel sektöre geçmiş olacağını söyledi. İhalesi tamamlanan ve devir süreci devam eden işletmelerle bu oranın yüzde 76'ya yükseleceğini kaydeden Şimşek, geri kalan dağıtım şirketlerinin özelleştirme işlemlerinin de önümüzdeki yıl başlarında tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

(Nasıl olsa devletten elektrik alınıyor) yaklaşımıyla elektrik paralarının ödenmediğini ifade eden Şimşek, "Çorap alındığında parası ödeniyor, cep telefonu alındığında parası ödeniyor ama sıra elektriğe gelince nasıl olsa devlet baba elektrik üretiyor diyerek ihmalkar davranılıyor. Ama özel sektör bu konuda daha dinamik hareket edecek" diye konuştu.

İngiltere ve İtalya'da elektrik dağıtım şirketleri özelleştirildiğinde işletme giderlerinin yüzde 50, elektrik kesintilerinin yüzde 40 düştüğünü, yatırım maliyetlerinin de yüzde 40 azaldığını belirten Şimşek, şunları söyledi:

"İngiltere'de şirketler bize dönem dönem broşür gönderirdi. (Aboneliğinizi bize geçirirseniz, maliyetleriniz yıllık şu kadar pound düşecek) diye. GSM şirketleri gibi. Tüketici, tercihle karşı karşıyaydı.

Devlet, bunları işletemiyor. İyi işletse TEDAŞ bu kadar borçlu olmazdı. O zaman özel sektör alsın bunu, işletmesini iyi yapsın. Elektrik hatları, direkler hep Türkiye'nin malı. Bir yere gitmiyor. Ama buradan sağlanacak gelir, eğitime, araştırmaya, geliştirmeye harcanacak.

Geçen akşam Bahçelievler 7. Caddede biraz yürüyeyim, vatandaşlarla konuşayım dedim. Orada üniversiteli gençlerin bu konuda ne kadar yanlış düşündüğüne şahit oldum ve çok üzüldüm. Şöyle yanlış bir inanç var. Sanki birileri bu tesisleri alıp, götürdü. Yok öyle bir şey. Örneğin Telekom. Binaları burada. Kimse binaları sırtlayıp, Ortadoğu'ya falan götürmedi. Önümüzdeki dönem elektrik üretim tesislerini de daha iyi yatırım için özel sektöre devretmeyi ümit ediyoruz."

Maliye Bakanının yatırımcılardan isteği

Konuşmasında özel sektöre daha önce devredilen bazı dağıtım bölgelerinin iyi yönetilemediğine dair sinyaller aldıklarını da belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Örneğin Ankara'da. Bu konuda şikayetler çok. Elektrik kesintilerinin artmaması, azalması lazım. Hizmet kalitesinin azalmaması, artması lazım. İnşallah bizde de işletme giderleri yüzde 50 düşer. Yatırım maliyeti yüzde 40 azalır. Elektrik kesintileri de yüzde 40 düşüş gösterir."

1,2 milyar dolarlık özelleştirme

İmza töreniyle, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Limak, Kolin ve Cengiz Ortaklığına devri tamamlanmış oldu.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde hizmet veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş, 940 milyon dolar bedelle özelleştirildi.

Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde hizmet sunan Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme bedeli de, yapılan ihalede 258 milyon 500 bin dolar olarak belirlenmişti.

Böylece 2 dağıtım şirketinin toplam özelleştirme bedeli, 1 milyar 198 milyon 500 bin lira oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir