"Dijital Oyun Olimpiyatları" geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TUDOF) Başkanı Mevlüt Dinç, yakın zamanda dijital oyunlar olimpiyatlarının yapılacağını savunarak, "Bu kaçınılmaz, bir milyar insanın ilgilendiği bir şeyin bu hale gelmeme ihtimali var mı?" diye sordu.
 
Dijital oyunlar için olimpiyat öngörüsünde bulunan Dinç, bunun büyük ihtimalle Türkiye'den başlayacağını söyledi. "Olimpiyatlar Yunanistan'a gökten düşmedi, birileri bunu düşündü" cümlesiyle iddiasını savundu.
TUDOF'un kısa süre önce kurulduğunu hatırlatan Dinç, arzu ettikleri hızın altında kaldıklarını belirtti. İlerlemedeki yavaşlığını, dünyada örnek alınacak bir yapının olmamasına bağlayan Dinç, TUDOF'un dünyada bir ilk olduğunu vurguladı. Dinç, hazırlanacak yapının dünyaya da örnek olacağını ifade ederek, adımlarını sağlam atmak istediklerini söyledi. Dinç, oyun kelimesinin her manada çok önemli ve ciddiye alınması gereken bir alan olduğuna dikkati çekerek, sosyal paylaşım platformu olan Facebook'un kullanıcıların yüzde 80'inin oyun oynadıkları bilgisini verdi. Bu rakamdan hareketle, hardcore oyuncuların da eklenmesiyle dünyada 1 milyar oyuncunun olduğunu belirten Dinç, günümüzde bir oyunun aynı anda milyonlarca kişi tarafından oynanabildiğine vurgu yaptı. Dinç, dünya oyun sektörünün 70 milyar dolara yaklaştığı kaydederek, bu pasta içinde Türkiye'nin payının 200-250 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.
"Oyun sektörü 70 milyar doları aştı, 30 yılda bu seviyeye gelindi. Kökleri daha eskiye giden sinemayı geride bıraktı. Bir otuz yıl sonra oyun sektörün en büyük sektörlerden biri olacağını öngörmek hiç de zor değil. Ülke potansiyelimizi düşündükçe, gerçekten geleceğin alanı burası. Dünya bu alanda yeni fikirlere ihtiyaç duyuyor. Gençler bunu kendi kendilerine yapamazlar, ülkemizin topyekun bunu desteklemesi gerek" şeklinde konuşan Dinç, sektörün hem üretici hem de oyuncu profili bakımından hayli dinamik olduğunu dile getirdi.
 
İnternet kafeler gelecekte turnuvalara ev sahipliği yapacak
 
TUDOF BAşkanı Dinç, dijital oyunlar konusunda büyük turnuvalar hazırlanacağı haberini verirken, bu turnuvalara internet kafelerin ev sahipliği yapmasını öngördüklerini söyledi. Milyonlarca oyuncunun katılacağı turnuvaların varlığından söz eden Dinç, internet kafelere destek verileceğini iddia etti. Türkiye'de halihazırda 20 binin üzerinde internet kafe olduğunu dile getiren Dinç, "Bunlar kapatılamayacağına göre bu kafelere standart getirerek bu organizasyonlara ev sahipliği yapmalarını sağlayacağız. Bu sayede kafelere hareketlilik getirip ekonomilerini canlandıracağız" dedi.
Oyun kavramını, insanoğlunun varlığından bu yana yaptığı en önemli şeylerden biri olarak tanımlayan Dinç, Türkiye'de oyunun hak ettiği değeri görmediğini aktardı. "Oysa 'The Game' o kadar büyük bir kelime ki, Game is a serious bussines" şeklinde konuşan Dinç, TUDOF'un kurulmasının bu algının kırılmasına ciddi katkılar yapacağını dile getirdi. Dinç, oyunun cezbedici ve vazgeçilmezliği hakkında ise şunları söyledi:
"Dünyanın en iyi filminin Avatar olduğunu söyleyelim, çok severseniz iki kere izlersiniz hadi bayıldınız 3 kere izlediniz ama arka arkaya değil. Bu oyunda böyle değil, bizim 'İstanbul Kıyamet Vakti' oyununu örnek vereyim, 7 yıldır yayında ve yüz binlerce oyuncu bunu oynuyor. Böyle güçlü bir mecra daha önce var mıydı?"
 
Türkiye'de Facebook ve kahvehane kültürü
 
TUDOF Başkanı Dinç, Türk halkının laf üreten toplumdan gerçekten üreten topluma geçmesi gerektiğini söyleyerek, Facebook'un yaygın kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. "Orası da kahve kültürünün bir uzantısı, Türkiye'de 30 milyon Facebook kullanıcısı olması gayet normal" diye konuşan Dinç, Facebook ve genel olarak online dünyanın fiziksel sınırları kaldırmasına dikkati çekerek, "Bu bir zenginlik. Ancak 30 milyon kullanıcımız sürekli tüketiyor, asıl önemli olan orada tüketilen içeriğinin ne kadarını bizim ürettiğimiz" dedi.
 
TUDOF ve dijital oyunlar milli takımı
 
Dinç, federasyonun kurulma aşamasının Türkiye için son derece önemli olduğuna işaret ederek, "Maalesef ülkemizde büyük mücadele etmeden bir şeyler yapılamıyor. 20 milyon oyuncudan bahsediyoruz, bu rakam gelecek beş yılda belki 30-35 milyona ulaşacak. Sektör çok dinamik, yaş yelpazesi çok geniş ve dünyada ilk on içindeyiz" diye konuştu. Dinç, Türkiye'de oyun içeriklerinin geliştirilmesi gerektiğini, Türk tarihinin ve geleneğinin oyunlarda kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.
"Anadolu kültürü diyerek sadece üzerinde oturuyoruz. Bunu en azından oyunlarla gelecek nesillere taşımalıyız" çağrısında bulunan Dinç, oyun sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesi ve iyi yönetilmesi için TÜDOF'un çok önemli bir yeri olduğunu aktardı. Dinç, dünya çapında turnuvaların düzenlenmesi ve Türkiye'nin uluslararası arenada en iyi şekilde temsil edecek milli takımların oluşturulmasının gerekliliğine işaret ederek şöyle konuştu:
(Milli takım seçmeleri ile ilgili olarak) "Herkes bunu merak ediyor. Bu o kadar kolay ki. İnternet sitemiz yeni açıldı, yapılanma aşamasındayız, bu çalışmaları bitirdiğimizde hızımızı daha da artıracağız. Hakemlerin seçimi, milli takımların oluşturulmasına geçilecek. Nasıl ki sporun farklı alanları varsa, milli takımımızın da bu tip takımları olacak. Bunlar yavaş yavaş oluşacak. Strateji oyunları, futbol gibi. Bu alan o kadar geniş ki, gerçek hayatta bir sporcu sadece bir sporla uğraşırken dijital oyunlarda aynı oyuncu birden fazla oyunda iyi olabiliyor."