"Ekim-Kasım aylarında ikinci dalga görülebilir"

Havaların tekrar soğumaya başlamasıyla birlikte Ekim-Kasım aylarında olası bir ikinci dalganın görülebileceği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Domuz Gribi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Ekim-Kasım aylarında domuz gribiyle ilgili ikinci bir dalganın görülebileceğini söyledi.

Yurt dışında görülen domuz gribine ilişkin Hacettepe Hastanesi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Akın, domuz gribine yol açan virüsten korunmak için el hijyenine dikkat edilmesi, ellerin sık sık sabunlanması ya da alkollü ürünlerle temizlenmesi, kalabalık ve kapalı yerlerden uzak durulması, ellerin göz, ağız, buruna sürülmemesi gerektiğini anlattı.

Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Akın, "Havaların tekrar soğumaya başlamasıyla birlikte Ekim-Kasım aylarında olası bir ikinci dalga görülebilir" dedi.

Sağlık Bakanlığının da domuz gribiyle ilgili gerekli önlemleri aldığını, ilaç stoklarının yapıldığını belirten Akın, yurt dışına çıkış ve girişlerle ilgili düzenlemelerin hazırlanarak hızla uygulamaya girdiğini ve yakın takiplerin yapıldığını söyledi.

Akın, ateşli vaka taramalarında kullanılmak üzere termal kameraların İstanbul ve Ankara'dan sonra bugün itibariyle Antalya, Muğla ve İzmir'de de devreye sokulduğunu bildirdi.

"Aşı geliştirmek oldukça zor"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal da Türkiye'de henüz bildirimi olmayan ancak komşu ülkelerde de görülmeye başlanan influenza virüslerinin yapısı ve korunma yollarını anlattı.

Bu virüslerin yapısal olarak sürekli değişime uğradığını, bu nedenle aşı geliştirmenin oldukça zor olduğunu ifade eden Ünal, bunun nezle ile sık sık karıştırıldığını söyledi. Gripte, nezleden farklı olarak şiddetli ateş ve süregelen halsizliğin en belirleyici fark olduğunu vurgulayan Ünal, öksürük, titreme, baş ve boğaz ağrısı, güçsüzlük ve kaslarda ağrı ile kendini gösterdiğini bildirdi.

Ünal, influenzanın salgınlarla neden olduğunu ve genellikle sonbahar ve kış mevsiminde 5-8 hafta kadar sürebildiğini anlattı.

İnsanda tanımlanan bir virüsün hayvanda tanımlı bir virüsle birleşmesi halinde, insandan insana kolaylıkla bulaşabilen yeni bir virüsün ortaya çıkabileceğini ve bunun ağır sonuçları olabileceğini belirten Ünal, hastalığa ilişkin belirtilerin fark edilmesinin ardından, vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini kaydetti.

Ünal, domuz gribinin tedavisinde piyasada mevcut olan 2 ilacın yeterli olduğunu dile getirerek, "Ancak hiç kimse hekime danışmadan ilaçları kullanmamalı" uyarısında bulundu.