"Ekonomik ilişkilerin gelişmesine öncülük etmeyi istiyoruz"

Yırcalı, Türkiye'nin de Afrika'yla ilişkilerinde yeni açılımlara yöneldiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, DEİK olarak, Türkiye'nin Afrika'da büyükelçilik kurmaya karar verdiği 15 ülke ile el birliğiyle iş konseyi kurarak siyasi ilişkilerin gelişmesine paralel olarak ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesine kalıcı ve devamlı olarak öncülük etmeyi istediklerini bildirdi.

Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu'nun DEİK ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ev sahipliğinde, gerçekleştirilen çalışma kahvaltısında konuşan Yırcalı, Afrika'nın tüm dünya ekonomisinin ilgi odağı olmaya devam ettiğini belirterek, Türkiye'nin de Afrika'yla ilişkilerinde yeni açılımlara yöneldiğini ve bu açılımları devlet politikası olarak benimsediğini söyledi. Yırcalı, "Afrika Açılım Eylem Planı" ve "Afrika Stratejisi"nin ardından 2005 yılının Afrika Yılı olarak kabul edilmesiyle, Türkiye ve Afrika arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım rakamlarında önemli artışlar görüldüğünü vurguladı. DEİK'in bu politikalara paralel olarak Afrika stratejisinde önemli atılımlar yaptığını anlatan Yırcalı, DEİK bünyesindeki 80 iş konseyinden 8'inin Afrika'da bulunduğunu kaydetti. Yırcalı, bu sene içinde Sudan ve Etiyopya'da iş konseyi kurulduğunu hatırlatarak, bunun, Sudan ve Etiyopya gibi Afrika'da yükselmekte ve ekonomilerini geliştirmekte olan ülkelerle Türkiye'nin hali hazırda olan önemli ekonomik yaklaşımlarının bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Dokuzuncu iş konseyini önemli bir Afrika ülkesi olduğuna inandıkları Nijerya ile kurma çalışmalarını yürüttüklerini belirten Yırcalı, "Dolayısıyla bu sene sonu itibariyle 9 tane iş konseyimizi kurmuş olacağız" dedi.

Yırcalı, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçilik kurmaya karar verdiği 15 ülke ile de el birliğiyle iş konseyi kurarak siyasi ilişkilerin gelişmesine paralel olarak ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesine kalıcı olarak ve devamlı olarak öncülük etmeyi öngörmekteyiz. Böylelikle Türkiye-Afrika ekonomik ilişkilerinde daha gelişmiş yelpazeye yayarak geliştirmeyi ve ekonomik ilişkilerimize yeni bir vizyon kazandırmayı da amaçlıyoruz."

"Tarımda işbirliği yapılabilir"

Afrika Ticaret, Sanayi, Ziraat ve Meslek Odaları Birliği Başkanı Mohamed El Masry de, Afrika'nın bütün dünya kapasitesinin beşte birini oluşturduğunu dile getirerek, kıtanın doğal kaynaklar, insan kaynakları yönünden zengin olduğunu, ülkeler arası ve dünya ticaretinde iyi yerlere gelebileceği belirtti. Masry, şu anda Afrika'da gıda krizi yaşandığını, tarımsal alanları bulunduğu halde bunları değerlendiremediklerini ifade ederek, Türkiye'nin bu alanlarda tecrübesi olduğuna ve işbirliği yapılabileceğine işaret etti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 2012 yılında Türkiye-Afrika arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolara çıkacağını söylediğini aktaran Masry, buna ulaşmayı umduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Masry, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir plaket sundu. Çalışma kahvaltısına, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, THY Genel Müdürü Temel Kotil'in de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.