"Eylem planları acil ve etkin uygulanmalı"

Vardan, Sanayi Stratejisi Belgesi'nin Türkiye adına çok önemli fakat geç kalmış bir çalışma olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, dün açıklanan Sanayi Stratejisi Belgesi'nin Türkiye adına çok önemli fakat geç kalmış bir çalışma olduğunu düşündüklerini belirterek, belgede yer alan eylem planlarının acil ve etkin bir şekilde uygulanmaya konulmasını gerekli gördüklerini kaydetti.

Vardan, MÜSİAD'ın Rixos Otel'de yapılan Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2010 yılına ilişkin görüşlerini, 2011 yılı beklentilerini dile getirdi ve üyeleri arasındaki yaptıkları ekonomi anketi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye ekonomisinde 2010 yılındaki gelişmeleri anlatan Vardan, 2011 yılı performansının ise kendi dinamikleri haricinde, çok büyük ölçüde iki dış faktöre bağlı olacağını dile getirdi. Bunları, "dünya çapında uluslararası sermaye hareketlerinin hacmindeki gelişmelerin ne yönde olacağı" ve "Avrupa'daki borç krizinin ne şekilde devam edeceği" şeklinde özetleyen Vardan, "Avro bölgesindeki sorunlar derinleşmez ve sermaye akımları ülkemize giriş yapmaya devam ederse, 2011'de büyük bir ihtimalle 2010'a benzer bir büyümeyi gerçekleştirebiliriz" dedi.

"Sanayi Stratejisi Belgesi geç kalmış bir çalışma"

Vardan, dün açıklanan Sanayi Stratejisi Belgesi'nin aslında Türkiye adına "çok önemli fakat geç kalmış bir çalışma" olduğunu düşündüklerini, bu nedenle belgede yer alan eylem planlarının acil ve etkin bir şekilde uygulanmaya konmasını gerekli gördüklerini dile getirdi.

AB ve ABD'de ekonomik sıkıntıların sürdüğü bir dönemde, 2011'de 2009 yılından 2010 yılına gelişte olduğu gibi hızlı bir büyüme beklemediklerini ifade eden Vardan, "2011'de yüzde 5-6 civarında dengeli ve mütevazi bir büyümenin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Önemli olan, bu dalgalı süreçte gemiyi istikrarlı bir şekilde yüzdürmeye devam ettirebilmek ve elde etmiş olduğumuz küresel aktör durumumuzu pekiştirmektir" dedi.

"2011 ihtiyat yılı olacak"

Babacan, 2011 yılında uygulanacak politikalarda mutlaka tedbirli gidilmesi gerektiğini belirterek, "Hep ihtiyat, hep tedbir.. 2011 yılı böyle bir yıl olacak" dedi.

Babacan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Rixos Otel'de yapılan Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda, yaptığı konuşmada, ekonomiye ilişkin 2010 yılını değerlendirdi, 2011 yılı beklentilerini anlattı.

Küresel ekonomik krize değinen Babacan, bu krizin önce finans sektöründe başladığını daha sonra ekonomik krize döndüğünü, 2009 yılının 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya ekonomisinin daraldığı ilk yıl olduğunu söyledi. 2011 yılına başlanılan bugünlerde aslında krizin yeni bir safhada olduğunu dile getiren Babacan, "Kriz bitti normale döndük demek için henüz çok çok erken" dedi.

2009'daki küresel ekonomik daralmadan sonra 2010'da elde edilen küresel ekonomik büyümenin çok suni tedbirlerle hatta uzun vadede zarar verecek politikalarla sağlanan bir büyüme oranı olduğunu anlatan Babacan, bu büyüme oranının ekonominin kendi dinamikleriyle, kendi gücüyle yakalanmış bir büyüme oranı olmadığını kaydetti.

Batık bankaların büyük maliyetlere neden olduğunu, bu bankaların batmaması için devletlerin bankalara yüksek kaynaklar aktardığını, zaten borçlu olan ülkelerin bu kaynak aktarımıyla borçlarının tehlikeli noktalara ulaştığını ifade eden Babacan, bu ülkelerin ekonomiyi canlandırma adına yaptıkları kamu harcamaları ve ölçüsüz vergi düşüşlerinin de gelişmiş ülkelerin bütçe açıklarını artırdığını, kamu borç stoklarını çok yüksek noktalara getirdiğini anlattı. Babacan, ABD'nin borç stokunun bu yıl itibariyle milli gelirini geçtiğini, AB ülkelerinin de yüzde 90-95 oranında borç stokuna doğru gittiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir