"Felaketi avantaja çevirebiliriz"
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Gelecek yirmi yılda İstanbul'da büyük bir felaket bekleniyor. Bu felaketi avantaja dönüştürmek istiyoruz" dedi
İSTANBUL - Avrupa Komisyonu tarafından iklim değişimlerini azaltmada en önemli görevin yerel yönetimlere düştüğü fikrinden yola çıkılarak 2009'da hazırlanan Belediye Başkanları Sözleşmesi'ni, (Covenant of Mayors), 2020 yılına kadar Kadıköy'deki atmosfere salınan karbondioksit emisyonu hedeflerini belirleyerek imzalayan Kadıköy Belediyesi, toplantıya ev sahipliği yaptı.
Kozyatağı Kültür Merkezinde AB Komisyonu Komşuluk Direktörü Micheal Ü.Köhler'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, belediye başkanları ve enerji konularında yetkili yerel yöneticiler, iklim değişimleri, enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji kaynakları konularında kendi ülkelerindeki proje ve tecrübelerini paylaştı.
Toplantıdan sonra belediye başkanları, enerji verimliliği uzmanları ve yerel yönetim temsilcileri, aile fotoğrafı çektirdi.
Ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Belediye Başkanlığı Sözleşmesiyle ilgili sorular üzerine şunları söyledi:
"Belediye başkanları imza koydukları bu sözleşmeye ilişkin verdiği sözü ne kadar yerine getirirse halkla o kadar bütünleşir. İstanbul, deprem denilen felaktetle karşı karşıyadır. Billim adamlarına göre gelecek yirmi yılda İstanbul'da büyük bir felaket bekleniyor. Binalarımızın hepsi 50-60 yıllık eski binalar. Hepsinin yenilenmesi gerekiyor. Bu felaketi avantaja dönüştürmek istiyoruz. Yeni yapılan binaların yalıtımı daha iyi. Enerjiyi farklı kullanan, atık sularını dönüştürebilen, çevreci bir yapıya doğru geçmeye çalışıyoruz. Bazen belediye başkanları felaketleri avantaja çevirebilirler ve kentin kaderini değiştirebilirler. Bunun ödülünü de halktan alabilirler."
Öztürk, bir gazetecinin enerji verimliliğine ilişkin sorusu üzerine de şunları kaydetti:
"Bu konuda atmamız gereken adımlar var. Bu adımları yapabilirsek enerji bağımlılığını azaltıp belkide tam ortadan kaldırmamız mümkün. Bu konuda sadece belediye başkanlığına değil, mülki amirlere, vatandaşa, sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına düşen görevler var. Biz belediye başkanları, bu işi yönlendiren ve yardımcı olan örnek kuruluşlarız. Örneğin Kadıköy Belediyesi araçlarının 15 tanesini elektrikli yapmış, bir müddet sonra tamamını elektrikliye çevirecek. Bu sadece vatandaşlara bir örnek. Vatandaşlar da ilerde kendi kullandığı araçları da elektrikliye veya hibrite çevirirlerse karbon salınımını azaltır sözleşmeyle verdiğimiz sözü yerine getirmiş oluruz. İyi örnek projeler sunup, halkı, kamuoyunu, şirketleri ve diğer sektörleri içine katma gibi görevimiz var."