"GAP'da sulama en hayati yatırım alanı"

Erdoğan, GAP Yüksek Kurulu toplantısının açılışında GAP'da sulamanın en hayati yatırım alanı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yılda 3,8 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirilecek olan Ilısu Barajı ve HES Projesi'ne konsorsiyum tarafından ilave ticari kredi temin edilmiş olup, baraj inşaatına 2010 yılında devam edilecektir."

Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Yüksek Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada GAP'da sulamanın en hayati yatırım alanı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bölgedeki 1 milyon 820 bin hektarlık nihai sulama hedefinin 2013 yılına geldiğimizde 1 milyon 60 bin hektarlık kısmının tamamlanması planlanmaktadır. 2009 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 300 bin hektar alan sulamaya açılmıştır. Bölgede arazi toplulaştırma projelerine hız verilmiştir. Enerji alanında iki önemli proje yürütülmektedir. Bu kapsamda yılda 3,8 milyar kilovat/saat elektrik üretimi gerçekleştirilecek olan Ilısu Barajı ve HES Projesi'ne Konsorsiyum tarafından ilave ticari kredi temin edilmiş olup, baraj inşaatına 2010 yılında devam edilecektir. Dün, evvelsi gün yüklenici firmadan aldığım bilgiye göre de çalışmalar hızla devam ediyor.

Ulaştırma alanında da birçok önemli proje yürütülmektedir. Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu; Diyarbakır-Ergani Yolu bölünmüş yol olarak tümüyle trafiğe açılmıştır. Bunların dışında bölgede çok sayıda yol çalışması ortalama yüzde 80'lere varan oranlarda tamamlanmıştır. Çobanbey Hudut Kapısı açılarak Gaziantep ile Halep arasında demiryolu taşımacılığı yeniden başlatılmıştır. Adıyaman, Siirt ve Şırnak İçmesuyu Projeleri ile 2010 yılında kentlere su vermeye başlıyoruz. Bölgede TOKİ sorumluluğunda yapımı süren konut sayısı 25 bindir. Proje ve ihale çalışmaları devam eden konutlar da tamamlandığında TOKİ bölgeye 45 bin konutu kazandırmış olacaktır."

"Umut verici buluyorum"

Başbakan Erdoğan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Şanlıurfa'ya taşındığını da hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu saydığım çalışmalar, dikkatinizi çekiyorum, yürütülmekte olan çalışmalardan yalnızca bir kısmıdır. Ben burada sizlere sadece ayrıntılı bir özet sunmaya çalıştım. Açıkçası, bu ayrıntıları ben son derece heyecan verici, umut verici buluyorum. Yapılan tüm bu çalışmalar, ülkemizin tamamı adına, milletimizin tamamı adına gerçekten gurur verici çalışmalardır.

İhmal edilmiş, semtine uğranılmamış ve 'devlet bizi unuttu denilen bölgeler' son 7 yıl içerisinde  ele alınmış hele hele şu son 2 yılda GAP, DAP ve KOP projeleriyle ilgili olarak atılmış olan adımla bölgeye farklı bir heyecan gelmiştir. 'GAP'a yapılan yatırımlar azaldı', 'GAP'ta kazma vurulmadı' diyenlere de bu çalışmaları ithaf ediyorum."

Erdoğan, GAP, DAP ve KOP Projelerinin planladığı takvim çerçevesinde ilerlediğini belirterek, "Bu bölgelerimizin çehresi çok hızlı bir şekilde ilerliyor ama Ankara'ya tıkanıp kalan, Ankara'ya kapalı olarak tıkanmış olanlar, tabii ki, bu bölgelerde nelerin olup bittiğini bilemezler bilmeyeceklerdir. Bu projeler, bu bölgelerimizin, buradaki şehirlerimizin olduğu kadar Türkiye'nin de kaderini değiştiriyor" diye konuştu.

Ilısu Barajı

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her fırsatta ifade ediyorum, terörle mücadele sadece güvenlik tedbirleriyle başarıya ulaşamaz. Bunu yaşayarak gördük. Bölgenin ekonomik, sosyal, hatta psikolojik sorunlarına yoğunlaşmak gerekiyor. Bölgenin geri kalmışlığını, ihmalini telafi etmek gerekiyor. İşte bu projeler, ekonomik, sosyal ve psikolojik anlamda bölgelerimizin manzarasını değiştiriyor ve bölge insanına, yaşama daha sıkı sarılma, geleceğe umutla bakma, devletine güvenme zeminini tesis ediyor.

Örneğin, ben sadece Ilısu Barajı ile ilgili çalışmaların maket üzerindeki durumunu gördüğüm zaman, şu anda sanki bitmiş o heyecanı yaşar gibi oldum ve bittiği zaman Ilısu'nun, Hasankeyf'in ne hale geleceğini keyiflenerek oradan izledim. İnanıyorum ki o bölgeye o bambaşka bir hayat kazandıracaktır. Ama şu anda bile onun aleyhinde çalışanlar yok mu? Var... Ve o çalışmaları niçin yaptıklarının farkında olanlar var, olmayanlar var. Onun için diyorum ki, bizler bir yerde bir adım atıyorsak orada birinci derecede benim halkımın, milletimin, bölgenin Türkiye'nin menfaati var. Çünkü bizler muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacaksak, bu yatırımları yapmak suretiyle çıkacağız ve buraları şu anda bulundukları o ihmal edilmişlikten kurtarmak suretiyle çıkacağız. Bunun, Türkiye genelinde, birçok örneklerini görüyoruz.

İşte Tunceli de açtığımız barajlar var, açmakta olduğumuz, açacağımız barajlar var ama bakıyorsunuz bir kampanya başlatılıyor. 'Efendim Tunceli'de gözeler yok ediliyor.' Halbuki böyle bir şey söz konusu değil. Oradaki gözelerle ilgili en ufak bir kapatma işlemi söz konusu değil."

"Gerekirse beraber atlayıp gideceğiz"

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bu konuda çarşamba günü açıklama yapacağını belirtmesi üzerine, Başbakan Erdoğan, "Neyse geciktin ben seni bu konuda geçtim şu anda..." dedi.

 Erdoğan, gözelerle ilgili her hangi bir şeyin olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Hatta bakanıma da söyledim. Gerekirse beraber atlayıp oraya gideceğiz ve sadece proje üzerinde değil, yerinde de bunları basın mensuplarına bunları göstereceğiz. Gözelerle ilgili herhangi bir şey yok ama gözeler 12 kilometre yukarda kalıyor ve daha aşağıdan itibaren barajların yapılması söz konusu. Zaten o gözelerin olduğu adeta park yada orada gelip gezintilerin yapıldığı bölgele bu ayrı bir güzellikte katacaktır ama gözelere asla yakından uzaktan alakası yoktur."

Tarımın ilk kez yapıldığı topraklar

 "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi"ni, GAP, DAP ve KOP'taki bu tarihi yatırımlarla eş zamanlı olarak yürüttüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Buradaki yatırımlarla süreci pekiştiriyoruz. Şunu da vurgulamalıyım: Tüm dünyada gıda güvenliğine ilişkin endişeler artarken, Türkiye GAP, DAP ve KOP Projeleriyle gıda ve tarım sektörlerinde dünyayla rekabet edebilecek bir fırsatı yakalıyor, yakalayacaktır. Bunun da müjdesini bugün burada veriyorum... Tarihte tarımın ilk kez yapıldığı bu topraklar ki özellikle Harran bu noktada çok çok önemli bugün de hem Türkiye'nin, hem dünyanın gıda üssü olma vasfına kavuşuyor. Bu projeleri hız kesmeden sürdürecek ve belirlediğimiz takvim çerçevesinde nihayete erdireceğiz."