"Geleceğin şekillenmesi için hedefi gösterdi"
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Geleceğimizin arzu ettiğimiz gibi şekillenebilmesi için, şimdiden hedeflerimizi iyi tanımlamalıyız" dedi
İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) işbirliğinde, "Her Çocuğun Nitelikli Eğitime Erişiminin Sağlanması: Bölgesel Bakanlar Düzeyi Eğitim Konferansı"nın, "2015 Sonrası Kalkınma" konulu oturumu Hilton Otel'de düzenlendi.
Eylem çağrısı ile bölge bazında görüş birliğini sağlamak ve yürütülen politikalara ivme kazandırmak adına iki gün boyunca çok verimli tartışmaların gerçekleştirildiğini aktaran Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu tartışmaları 2015 sonrasına ilişkin gelecek planlarını da kapsayacak şekilde sürdürebiliriz. 2015 sonrası için nasıl bir gelecek istiyoruz? Geleceğimizin arzu ettiğimiz gibi şekillenebilmesi için, şimdiden hedeflerimizi iyi tanımlamalıyız" dedi.
Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'nin eğitim sektörüne de belirli kazanımlar getirdiğini anlatan Avcı, "Ancak toplumsal refahın iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında hâlen ulaşılması gereken önemli hedefler bulunmaktadır. Bu amaçla geçtiğimiz ay ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul'da '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Üzerine Avrupa ve Orta Asya'dan Perspektifler' başlıklı bölgesel bir istişare toplantısı düzenlenmiştir" diye konuştu.
Geçen ay düzenlenen toplantıda öne çıkan önemli başlıklardan birinin de eğitim olduğuna dikkati çeken Avcı, uluslararası kalkınma gündeminin tartışıldığı bugünlerde sorumluluklarının daha da arttığı bir döneme girdiklerini belirtti.
Toplum refahını artırmanın, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamanın, eğitimdeki ilerleme ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Avcı, kalkınma gündeminin belirlenmesinin, bütün hükümetlerin ve küresel kalkınmaya katkıda bulunma amacıyla kurulan uluslararası kuruluşların bölge halklarına karşı en büyük sorumluluğu olduğuna vurgu yaptı.
"Mevcut uygulamaların daha da geliştirilmesi gerekir"
Bölge düzeyindeki mevcut uygulamaların daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Avcı, 2015 sonrası gündemi şekillendirmek için bazı hususlara da odaklanılması gerektiğini dile getirerek konuşmasına şöyle devam etti:
"Çocukların ve gençlerin bir üst eğitim kademesine geçiş süreçlerinde etkin rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle sistemdeki devamlılıklarının sağlanması, verimli insan kaynağı kapasitesini oluşturacağı için çok önemlidir. Öğrenciler, aileler, öğretmenler gibi eğitim paydaşlarının eğitimin yönetimi ve yeniden yapılandırılması süreçlerine katılımlarını sağlayacak yöntemler geliştirerek, eğitimin kalitesi arttırılmalıdır. Okul ve işgücü piyasası arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi yoluyla gençler, çağın ihtiyaçlarına uygun becerilerle donanmış olarak istihdama katılmalıdır."