"Gerçek ihracatçılar birleşin, çakma ihracatçılarımız var"

İTHİB Başkanı, "seçim öncesi 1 dolar ihracat yaptı gösterip birliğe üye olunduğu" yönündeki haberleri değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "seçim öncesi 1 dolar ihracat yaptı gösterip birliğe üye olunduğu" yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Gerçek ihracatçılar birleşin, çakma ihracatçılarımız var" dedi.

Gülle, nisan ayında yapılacak İTHİB seçimleri öncesi, düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı hedeflerini anlattı ve yeni yönetim kurulu adaylarını tanıttı.

2009 yılının sektör açısından "kötünün iyisi" bir yıl olduğunu ifade eden Gülle, 2010'un ilk 3 ayında ise Türkiye ihracatı yüzde 19 artarken, tekstil ihracatının yaklaşık yüzde 26 gibi ciddi artış performansı gösterdiğini, sektörde ciddi talep artışı ve tam kapasite çalışmanın söz konusu olduğunu söyledi.

Gülle, şu anda canlı bir ekonomi, biraz daha yaraların sarıldığı bir dönem olduğunu ifade ederek, 2010'un sektörün başarılı olduğu bir yıl olarak geçeceğini gördüklerini belirtti.

Bu yıl seçim dönemine girdiklerini anımsatan Gülle, bu dönemde kendilerine koydukları hedefleri şöyle sıraladı:

"Türk tekstil sektörünün haksız rekabete karşı korunmasıyla ilgili çalışacağız. Kumaş, konfeksiyon ve yan sanayi ürünlerinde damping soruşturmalarıyla Türkiye'deki üretim merkezlerinin üretkenliğini devam ettirmesini sağlayacağız. 132 ülkeye ihracat yapıyoruz, bunu dünyadaki bütün ülkelere satmak gibi kendimize misyon edindik. Geçen sene Güney Amerika bizim ulaşmadığımız bir pazardı, buranın hedef pazar olması için çalıştık. Ticari heyet yaptık. Bizim için keşfedilmesi gereken büyük bir potansiyel var orada. Ayrıca destekler ve teşvikler de sektör için önemli. Bunların kullandırılması yönünde çalışacağız. Teknik tekstilde de ciddi potansiyel yaratmamız gerekiyor. İhracatımız içinde 1 milyar dolar teknik tekstil ihracatı var, bunun artmasını istiyoruz."

2010'da ticari heyetleri daha da yoğunlaştıracaklarını, Türkiye'nin birinci hedefinin komşu ülkeler, ikincisinin de Afrika olduğunu, bu ülkelere ve diğer ülkelere her ay bir ticari heyet düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

İsmail Gülle, sektör için Rusya'nın da çok önemli bir pazar olduğunu, bu pazarda kargo problemi ile sektörün karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi.

"Nöbetçi eczaneler olduğu gibi tekstilciler olacak"

Sektörle ilgili aylık toplantılar düzenleyerek daha sıcak temas yönünde birliktelik sağlamak istediklerini işaret eden Gülle, "Yeni dönemde inşallah seçimden yüzümüzün akıyla çıktığımızda her gün bir yönetim kurulu üyesi arkadaşımızı burada nöbetçi bırakacağız. Burada sektörün derdini dinleyecek. Nöbetçi eczaneler olduğu gibi tekstilciler olacak" dedi. Gülle, mesleki eğitime ağırlık veren çalışmalar da yapacaklarını da vurguladı.

İTHİB Başkanlığı görevini yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğünü ifade eden Gülle, 27 kişiden oluşan yönetim kurulu adaylarının yüzde 55'inin (15 kişi) yeni üyelerden oluştuğunu söyledi.

Buranın bir sektörel yapı olduğunu ve burada projelerin, fikirlerin konuşulmasını istediklerini vurgulayan Gülle, asla farklı şeylerin buraya sokulmaması gerektiğini belirtti.

Gülle, "Burada hepimizi birleştiren tek şey var, tekstil... Bunun ötesinde ne arkadaşlarımızın dini inançlarını, ne siyasi görüşünü sorgularız. 3 aydır sektörde ziyarette bulunuyoruz, sadece yaptıklarımızı, yapacaklarımızı konuşuyoruz. Onun ötesinde ben hiçbir şey konuşmadım, konuşmam da. Ne başka akımların ne başka düşüncelerin, ne başka yolların temsilcisiyiz" dedi.

"Yapılanın yanlışlığına vurgu yapıyoruz"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının seçimlerle ilgili sorularını yanıtlayan Gülle, "Sektörün sivil toplum örgütlerinin çoğunluğunun desteğinin arkamızda olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

"Bir önceki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçimlerinde Oğuz Satıcı sizi 'Brütüs'lükle suçladı. Şimdi Hazım Sesli ile yan yana çalışıyor. Bu sizce intikam mıdır? Bazı yönetim kurulu üyelerinizin karşı tarafta yönetimde olacağı söyleniyor. Siz böyle bir şeyi nasıl karşılarsınız?" şeklindeki bir soru üzerine Gülle şunları kaydetti:

"Herkesin söylediği kendini bağlar. Ben burada kendimi anlattım, kimseyle ilgili hiçbir kelime söylemedim. Bu benim aldığım terbiyenin getirdiği şeydir. Burası birlik seçimi, burada sektörel projelerin yarışması lazım. Yoksa onun hırsıymış, onun kiriymiş, onun yakıştırmasıymış, bunların hepsi söyleyeni bağlar. Bunların bize fayda getireceğine inanmıyorum. Herkes de bunun bilincinde. Ben burada bir şeyin altını özellikle basa basa çiziyorum, diyorum ki; gerçek ihracatçılar birleşin, çakma ihracatçılarımız var. 1.5 dolarlıklar var orada. Bunlara rağmen herkesin gelip bu seçime sahip çıkması lazım. Burada bir emek, bu emeğin getirdiği ihracat ve bu ihracatın getirdiği bir oy hakkı var. Bu 10 bin dolar da olabilir, Zorlu gibi 1 milyar dolar da olabilir. Bunların da hepsinin bir oyu var. Ama sektörün içinde olmayan, sektörle hiç alakası olmayan, yanından geçmemiş, binasını bilmediği bir yere sırf seçim için monte edilip de 1.700 kişinin iradesini ve hakkını çalmaları..."

"Çakma" dedikleri ihracatçı sayısının yaklaşık 120 adet olduğunu belirten Gülle, "Yapılanın yanlışlığına vurgu yapıyoruz. Havacılık şirketinin burada ne işi var? Otomotiv, kongre, matbaa, silah şirketlerinin burada ne işi var? 20 küsur tana enerji şirketi var. Herkesin yaptığı işe saygımız var. Ben kalkıp enerji ile ilgili bir işe taraf olsam herkes herhalde 'ne işin var?' diye garip garip bakar. Bu şimdi, içinde yaşamadığınız bir apartmana gidiyorsunuz, yönetimine dahil oluyorsunuz. Bence önemli bir hak hırsızlığı, herkesin sağduyu ile ona sahip çıkacağına inanıyorum" dedi.

"Seçim aşkına 1 dolar için yaklaşık 300 dolar para harcanıyor"

Gülle, kimseyle polemiğe girmek istemediğini, kimseyi de polemiğe taşımak istemediğini söyleyerek, "Adam matbaacı ama üstüne 1 dolar geçirince birliğe üye oluyor. Bu 1 dolarlık ihracatı de serbest bölgeye yapıp, o döviz alışverişini de kapattığı zaman ne oluyor? İhracatçı olmuş oluyor. Aslında bu 1 dolar için yaklaşık 300 dolar para harcanıyor ama seçim aşkına..." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir