"Giselle"nin prömiyeri Süreyya Opera Sahnesi'nde yapılacak

Konusunu, Alman şair Heinrich Heine'nin "Almanya Üzerine" adlı kitabında anlattığı Wililer efsanesinden alan "Giselle"nin prömiyeri 14 Aralık'ta Süreyya Opera Sahnesi'nde yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin bu yıl yeniden repertuvarında yer verdiği "Giselle" balesinin prömiyeri, 14 Aralık'ta Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde yapılacak. 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, şef Elşad Bagirov'un yönettiği eserin dekor tasarımlarının Adnan Öngün'e ait olduğu, kostüm tasarımlarını ise Serdar Başbuğ'un yaptığı belirtildi. 

Hedeflenen görsel bütünlüğün son halkası olan ışık tasarımını Metin Koçtürk'ün yaptığı oyunda, İlke Kodal-Selim Borak, Deniz Zirek-Melih Mertel ve Müge Celiloğlu-Erhan Güzel'in, Giselle ve Albrecht rollerini dönüşümlü olarak üstleneceği kaydedildi. 

Romantik balenin başyapıtlarından biri   

Konusunu, Alman şair Heinrich Heine'nin "Almanya Üzerine" adlı kitabında anlattığı Wililer efsanesinden alan "Giselle", Fransız besteci Adolphe Adam'ın müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal yaşam biçimi ile olağan dışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan romantik balenin en önemli yapıtları arasında sayılıyor. 

İlk kez  28 Haziran 1841'de Paris'te, Ballet du Theatre de l'Academie Royale de Musique'de oynanan eserde, dans etmeyi çok seven Giselle, çocuksu, kırılgan, aşırı hassas bir köy kızıdır. Ancak kalbi hasta olan güzel Giselle, kılık değiştirerek kendisiyle Loys kimliğiyle flört eden ve aslında bir kont olan Albrecht'e aşık olur. 

Aşk, hüsran, ölüm, vicdan azabı, kavuşamama ve yeniden birleşme düşü ekseninde geçen Giselle, tüm bu "imkansız aşk",  "zengin erkek-fakir kız" gibi dramatik konuları ve ikinci perdede gerçek dışı fantastik olayları anlatırken, gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik dil sayesinde, romantik balenin başyapıtlarından biri haline geldi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir