"Google DNS engellendi mi, bilmiyorum"

Elvan, Google DNS'lerin de engellendiği iddiasına ilişkin, "Bilemiyorum. Böyle bir karar olduğunu düşünmüyorum. Onun için bir şey söylemek erken. Bu konuda bana gelen bir bilgi yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Yerel seçim çalışmaları kapsamında Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, burada, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Bir basın mensubunun "Twitter'a tedbir amaçlı erişim engelinin ardından dolaylı yollardan erişim sağlayan Google DNS'nin de kapatıldığı yönünde iddialar var" sorusu üzerine Elvan, "Şu an bana gelmiş bir bilgi yok. Bilemiyorum. Böyle bir karar olduğunu düşünmüyorum. Onun için bir şey söylemek erken. Bu konuda bana gelen bir bilgi yok" dedi. 

Elvan, "Twitter Şirketi'nden bu kararla ilgili gelip görüşenler oldu mu?" sorusuna "Dün arkadaşlarımız görüştü. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'ndan (BTK)  ve Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'ndan TİB) başkanlarımız görüştü. Zannedersem görüşmeler sürüyor" ifadelerini kullandı. 

"Biz sosyal medyaya karşı değiliz" 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuyla ilgili Twitter mesajının hatırlatılması üzerine Elvan, şunları kaydetti: 

"Biz sosyal medyaya karşı değiliz. Bizatihi bu hükümet sosyal medyanın altyapısını oluşturan bir hükümet. Gerçekten, Avrupa standartlarının ve bir çok gelişmiş ülke standartlarının üzerine çıkaran yine bu hükümettir. Dolayısıyla biz internetin yaygınlaştırılmasını ve sosyal medyanın daha fazla kullanılmasını arzu ediyoruz. Ancak biliyorsunuz, bunların hepsi birer şirket. Google da, Twitter da, Yahoo da birer şirket. Bu şirketlerin bizim yasalarımıza uymasını istiyoruz. Söylediğimiz şey bu. Bizim yasalarımızın gereği neyse, bir şirket diyorsa ki 'ben sizin mahkeme kararlarınızı tanımıyorum biz bunu kabul edemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu karara bu şirketler uymak zorundalar. Bizim kanunlarımızın üstünde, bunların bir ayrıcalığı yok. Onlar da netice de bir şirket, Amerikan şirketi. Bu şirketlerin de bizim kendi hukukumuza uymaları gerekir. Ocak ayından bugüne kadar tam 643 adet TİB tarafından Twitter'a vatandaşlarımızın talepleri yönlendirilmiş. Bunlardan aşağı yukarı 30'un üzerindeki talep mahkeme kararı, diğerleriyse kişilik haklarının ihlali, hakaret, yalan, iftira ve yalana yönelik bir takım şikayetler aktarılmış. Şimdi siz bunların hiçbirine cevap vermezseniz, bunları dikkate almazsanız olur mu böyle bir şey? Herkes Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uyacak." 

"TİB'e başvuru söz konusu"

Elvan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili kendilerinin talep ve kararının bulunmadığı yönündeki açıklamasıyla ilgili ise "Oradaki husus, bildiğim kadarıyla savcılığın TİB'e bir konuyla ilgili olarak talebi olmuş ancak bunun detayını başsavcılığa sormanız gerekiyor. TİB'e böyle bir başvuru söz konusu. Yani başsavcılık tarafından, özellikle spesifik bir konuya yönelik olarak başsavcılığın TİB'e başvurusu söz konusu. Dolayısıyla bu mahkeme kararlarına ilave olarak TİB bunu da dahil etmiş. Olay bundan ibaret."