"Güçlü ekonomi için demokrasi kalitesi en üst seviyede olmalı"

Hisarcıklıoğlu, demokrasinin seviyesinin insan hakları seviyesinde en üst noktaya gelebilmesi için ekonominin güçlü olması gerektiğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi için demokrasinin kalitesinin en üst seviyede olması gerektiğini bildirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın yıllardır süren ve her zaman Türkiye'nin gündeminde yer alan araştırma raporları bulunduğuna işaret ederek, "Ekonomide ve Demokraside Yükselme Zamanı" başlıklı raporla TOBB'un iki yıldır sloganlaştırdığı "Kaliteli Demokrasi, Güçlü Ekonomi"nin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi.

"Eğer güçlü ekonominizin olmasını istiyorsanız, demokrasinin kalitesi en üst seviyede olması lazım" diyen Hisarcıklıoğlu, demokrasinin seviyesinin insan hakları seviyesinde en üst noktaya gelebilmesi için ekonominin güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD ve TOBB'un bugüne kadar bakıldığında demeçleri dahil olmak üzere, söylemlerinde ayrıştığı bir nokta bulunmadığını ifade ederek, "Bugünkü hadiselerin aşılmasında, iş alanlarında birlik ve beraberlik sağlanabiliyorsa, ülkelerin meselelerinin aşılmasında da birlik ve beraberliğe ihtiyaç var. Gün, bir ve beraber olma zamanı" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, her yıl yaptıkları araştırma raporlarıyla ilgili Ankara'da bir dizi temaslarda bulunduklarını söyledi.

Vardan, özellikle her yıl hazırladıkları ekonomi raporuna çok önem verdiklerini kaydederek, raporun "Ekonomide ve Demokraside Yükselme Zamanı" mesajını taşıdığını dile getirdi.

Türkiye'nin geldiği dönem içinde bölgesinde önemli bir güç haline gelmeye başladığına dikkat çeken Vardan, hem dış ilişkilerdeki başarılar hem de ihracattaki başarıların ülkeyi pozitif olarak ayrıştırdığını anlattı.

Vardan, çevre ülkelerin 2008-2009'daki küresel krizden etkilendiği sürece bakıldığında Türkiye'nin o ülkeler arasında olumlu şekilde ayrışmış olmasının Türkiye'nin gerçekten ekonomide ve demokraside bir yükselme içinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bu raporla bunları anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Vardan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Raporun içeriğinde olduğu gibi Türkiye yükseldikçe bundan rahatsız olan ülkeler var. Biz yükseliyoruz. Daha çok ihracat yapıyoruz. Dik duruyoruz ve ülkemiz ilerledikçe de maalesef başkalarının pazarlarından, rakiplerimizin pazarlarından bazı imkanları almış oluyoruz. Bu da etraftan bakıldığında rahatsız edici bir şey. Ama ne olursa olsun eğer biz 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinde yer almak istiyorsak mutlaka bu çalışmaları çok daha derin bir şekilde yapmak durumundayız. Elele yapmak durumundayız. Kamu, özel sektör birlikte yapmak durumundayız. Burada tabi TOBB'un çalışmaları bizim açımızdan oldukça önemli. Biz her bir iş adamı olarak çatı örgütümüz olan TOBB'un yaptığı çalışmaları takdirle izliyoruz, destekliyoruz, onlarla beraber yapabileceklerimiz nelerse kendi açımızdan da destek olmaya çalışıyoruz."

Ömer Cihad Vardan, özellikle son yaşanan olayların, Türkiye'deki barış ve kardeşliğin bozulmasına yönelik olan çalışmaların herkesi rahatsız ettiğini vurgulayarak, "Umarım önümüzdeki günlerde bununla ilgili ortak bazı çalışmalar yürütebiliriz" dedi.

Konuşmaların ardından MÜSİAD Başkanı Vardan, Hisarcıklıoğlu'na çini bir pano hediye etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir