"Haber alma özgürlüğü RTÜK'ün önceliği"

RTÜK Başkanı, "Terör ve Medya" konulu toplantıda terörle mücadele konusu ile medya mensuplarının haber yapmada yaşadığı sıkıntıların ele alınmasını amaçlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, terörle mücadele yapılırken insanların haber alma ve ifade özgürlüğünün korunmasının, RTÜK'ün önceliği olduğunu söyledi.

Akman, RTÜK tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen "Terör ve Medya" konulu bilgilendirme toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, toplantının, "30 yılı aşkın süredir Türkiye'de devam eden terörle mücadele konusu ile medya mensuplarının bu alandaki haber yapmada yaşadığı sıkıntıların ele alınmasını amaçlandığını" söyledi.

Zahid Akman, toplantıda, "teröristlerin hedeflerinin gerçekleşmesinde medyanın katkısının olup olmadığı ya da medyanın buna ne kadar engel olabileceği konusunun da  tartışılacağını" belirterek, "Türkiye'nin terörle mücadelesinde bugünkü gelinen noktada, medyanın etkinliğini artıracak birtakım iletişim kanallarının oluşturulması ve medya mensuplarının, özellikle habercilerin yaşadığı sorunları gündeme getirerek bunlarla ilgili çözüm önerilerinin ifade edilmesi, en büyük beklentimiz, en büyük arzumuzdur" dedi.

Terörün, halkın moralini bozmak gibi faaliyetlerinin var olduğuna işaret eden Akman, terörle ilgili haber yaparken bu tür faaliyetlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. "Terörle mücadele yapılırken insanların haber alma ve ifade özgürlüğünün korunması, RTÜK olarak önceliğimizdir" diyen Akman, dünyanın birçok ülkesinde savaş ve terör zamanı, haberlerin masaya yatırılarak toplumun haber alma özgürlüğü kısıtlanmadan nasıl bilgilendirileceği konusunda prensipler geliştirildiğini anlattı.

Akman, RTÜK olarak dün, bir süre önce mahkeme kararıyla yasaklanan bir konu hakkında yayın yapan bazı kuruluşların yayınlarını incelediklerini belirterek, inceleme sırasında bir taraftan yargının verdiği karar, öbür taraftan da kamuoyunun bilgilenme hakkı ve yayın yapan kuruluşun ifade özgürlüğü hakkı konusunda ikilemde kaldıklarını dile getirdi.  Zahid Akman, mahkeme kararını uygulamak zorunda olduklarını, ancak diğer yandan özgürlüklerin korunması konusunda tavır koyarak kamuoyunun bilgi alma hakkına yönelik öncülük yapıp yapmama konusunu da tartıştıklarını bildirdi. Akman, terörle mücadelede Türkiye'nin huzuru için canlarını veren şehitleri anarak,  gazilere de sabır diledi.