"Haberal'ın yemin etmesi için engel kalmadı"

AK Parti ve CHP'ye göre, tahliye kararının ardından Haberal'ın Meclis'te ant içmesi için bir engel kalmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti ve CHP'ye göre, Ergenekon Davası'nda Mehmet Haberal için tahliye kararı çıkmasının ardından Haberal'ın Meclis'te ant içmesi için bir engel kalmadı. Meclis İçtüzüğüne göre, andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içer. 

ANKA'ya konuşan AK Partili Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın tahliye kararını değerlendirdi. Haberal'ın yemin etmesine engel kalmadığını ifade eden İyimaya, uygulamaya Meclis Başkanlık Divanının karar vereceğini söyledi. 
1 Ekim'de açılacak Meclis'in bu konuda olağanüstü toplanıp toplanmayacağına ilişkin de İyimaya, olağanüstü toplanma sebepleri arasında böyle bir şey olmadığını ifade etti. 

Meclis en kısa zamanda toplanmalı
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, Haberal'ın ilk Genel Kurul toplantısında yemin edeceğini belirterek, "Hiçbir engel söz konusu değil. Görevine başlayacaktır. İlk Genel Kurul'da yemin edecek" dedi.
Meclis'in en kısa zamanda toplanması gerektiğine dikkat çeken Kart, "1 Ekim beklenmeden toplanmalı" dedi. 
Sinan Aygün'ün durumuna ilişkin de Kart, "Milletvekili görevini sürdürmesinde yasal engel söz konusu değil. Aygün için bir engel söz konusu değil. Çünkü tutuklama kararı yok. Bu şartlarda tutuklama kararı verilmesi anlamsız ve haksız olurdu" dedi. 

Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması için 110 imza gerekli
İçtüzüğe göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanıyor. 
TBMM Başkanı doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini en geç 7 gün içinde yerini getirir. Ancak olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşüyor.