"Halklarımız rahat geçiş yapabilmeli"

Erdoğan, modernize edilen Sarp Sınır Kapısı'nın açılışında "Bu sanal kapı, sadece bir formalite kapısı haline gelmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

HOPA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, modernize edilen Sarp Sınır Kapısı'nın açılışının Türkiye ve Gürcistan için büyük anlam ifade ettiğini belirterek, "Bu sanal kapı, sadece bir formalite kapısı haline gelmeli ve buradan rahatlıkla halklarımız geçişlerini yapabilmelidir. Bürokratik engelleri de bütün bürokratlarımız karşılıklı olarak süratle gidermeli ve bu sıkıntıları da aşmalıyız" dedi.

Erdoğan, modernize edilen Sarp Gümrük Kapısı Tesisleri açılış töreninde yaptığı konuşmaya, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Gürcü yetkililere teşekkür ederek başladı.

Her iki ülkenin vatandaşları ve iki ülke için büyük bir anlam ifade eden böyle bir törende bir arada olmanın kendisini duygulandırdığını belirten Erdoğan, "Az önce Sayın Cumhurbaşkanı ile konuştuğumda 'Hemen öğleden sonra başlayabiliriz, bizim tarafa da' dediler. TOBB, bu işe hazırsa ki 'ben hazırım' dedi, hazırsa öğleden sonra hemen anlaşma yapılıp bu işe süratle başlanabilir. Dolayısıyla burada kurulacak bir müşterek sistemle de bu adımlar atılır ve bir an önce artık bu sanal kapı, bizler için doğal hale gelmiş olur" diye konuştu.

"Kimse varlığını farketmeyecek"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili de Sarp Gümrük Kapısının, Fransa ve İsviçre arasındaki sınır kapısı gibi hiçbir vatandaşın varlığını fark etmeyeceği bir sınır kapısı olacağını söyledi.

Saakaşvili, bir bölümünü Türkçe yaptığı konuşmasında "bugün güneş bizi ve sınırımızı aydınlattı, kapılarımız arasında bir sınır yoktur" dedi.

"Kimse bunun sınır kapısı olduğunu fark etmeyecek" diye konuşan Saakaşvili, kapının insanların hayatını kolaylaştıracağını belirtti.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Saakaşvili, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile  tesisin açılışını yaptı.