"Hal"den kadınlar anlar

Türkiye'nin değişik illerinden Bursa Kent Hali'ne ulaştırılan sebzeler, halde görev yapan 20 kadın işçinin elinden geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Türkiye'nin değişik illerinden Bursa Kent Hali'ne ulaştırılan sebzeler, halde görev yapan 20 dolayındaki kadın işçinin elinden geçerek sofralara ulaşıyor.
 
Merkez Nilüfer ilçesinin Görükle mevkisinde 108 bin 670 metrekare açık, 41 bin 610 metrekare kapalı alana sahip halde 132 iş yeri ile 34 büfe ve lokanta bulunuyor.
 
Hale, Bursa'ya yakın il ve ilçelerden getirilen patates ve soğan gibi ürünler, 20 dolayındaki kadın işçi tarafından karşılanıyor.
 
1-056.jpg
 
 
[PAGE]
 
 
 
 
2-056.jpg
 
 
 
 
[PAGE]
Zor koşullarda görevlerini yapabilmek için çaba gösteren kadın işçiler, soğuk havada tenekeler içinde yaktıkları ateşle ısınıyor.

 
3-049.jpg
 
[PAGE]


 

Çuvallarla hale ulaştırılan ürünleri temizleyip, büyüklüklerine göre ayrıştıran kadınlar, bunları yeniden çuvallara yerleştiriyor ve sevke hazır hale getiriyor.
 
4-043.jpg
 
[PAGE]
 
 
 
5-032.jpg
 
[PAGE]



Sabah oldukça erken "iş başı" yapan kadın işçiler, molalarda bir araya gelip, çay içiyor, karınlarını doyuruyor.

 
6-029.jpg
 
[PAGE]


Kadın işçilerin bu çalışma trafiği, öğle saatlerine kadar sürüyor.

 
7-027.jpg
 
[PAGE]
Soğan temizleyen Emine Yaraç (52), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır halde çalıştığını söyledi.
 
8-021.jpg
 
[PAGE]


İşe ve çalışma şartlarına alıştığını anlatan Yaraç, "7 çocuğum, 3 torunum var. Çocuklarım ve torunlarımın arasında çalışanlar da okuyanlar da bulunuyor" dedi.

 
9-015.jpg

 
[PAGE]


 

Soğukta, zor şartlar altında çalıştıklarına dikkati çeken ve adını vermek istemeyen bir başka işçi ise "Yoksulluk işte, ne yapalım? Param olsa buraya gelip neden çalışayım?" ifadesini kullandı.
 
10-006.jpg
 
 
[PAGE]
Evinde ev işleriyle uğraştığını, halde de soğan ayıkladığını dile getiren ve ismini açıklamak istemeyen diğer kadın işçi ise, "Ne yapalım? 1,5 yaşında kızım var. Onu eltime bırakıp, ekmek parası kazanmak için buraya geliyorum. Ev yaptırıyoruz, borcumuz var. Çocuğumu bırakıp buraya geliyorum. Sadece erkeğin çalışması yetmiyor" ifadelerini kullandı.
 
11-005.jpg