"Hatıralar" nesilden nesile aktarılıyor
Fareler üzerinde yapılan deneylere göre hafızanın genetik olduğu açıklandı
ANKARA - Hatıraların genetik hafıza biçiminde nesilden nesile aktarıldığı bildirildi.
BBC'nin haberine göre, fareler üzerinde yapılan araştırma, genetik hafıza olarak nesilden nesile aktarılan hatıraların davranışları etkileyebileceğini ortaya koydu.
ABD'de Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden uzmanların yaptığı araştırma, tramvatik bir olayın spermin DNA'sı üzerinde etkili olabileceğini, bir sonraki nesillerin beyinlerini ve davranışlarını değiştirebileceğini gösterdi.
Sonuçları Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmada, kiraz çiçeğine benzeyen bir kokudan uzak durmaları konusunda eğitilen fareler, bu tiksintilerini "torunlarına" geçirdi.
Ekip, eğitimden sonra farelerin spermlerini inceledi ve kiraz çiçeği kokusuna hassasiyet gösterilmesinden sorumlu olan DNA kesitinin daha aktif olduğunu gördü. Farelerin çocukları ve torunları, hayatlarında hiç karşılaşmamalarına rağmen kiraz çiçeğine karşı "aşırı hassas" davrandı ve kokudan kaçındı.
Araştırmada beyin yapısında da değişikliklere rastlandı.
Uzmanlar, araştırmanın sonuçlarının fobi, kaygı ve tramva sonrası stres bozukluğu çalışmaları açısından önemli olduğunu belirtiyorl