"Hazırlanan rapor kişisel görüşten ibaret"
CHP Parti Sözcüsü Hakkı Okay, Anayasa Mahkemesi raportörünün anayasa değişikliğine ilişkin hazırladığı raporu değerlendirdi.
ANKARA - CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesi raportörünün anayasa değişikliğine ilişkin hazırladığı raporun "kişisel görüşten" ibaret olduğunu ve Anayasa Mahkemesi üyelerini "bağlamayacağını" öne sürdü.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.
Okay, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada MYK'da Kılıçdaroğlu'nun sınır bölgesi ve çeşitli illere gerçekleştirdiği ziyaretlerin ele alındığını, terör ve ekonomi konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu kaydetti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Okay, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili CHP'nin yüksek mahkemeye yaptığı başvuruya ilişkin raportör raporunun üyelere dağıtıldığı ve raporda iptalin reddi yönünde görüş olduğu ifade edilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Esasen bu başvurunun ön inceleme aşamasında da raportörün menfi bir görüşü vardı. Raportörün menfi görüşüne rağmen Anayasa Mahkemesi üyeleri şekil yönünden inceleme kararı almıştı. Şu aşamada raportörün bu görüşü sadece kişisel görüşüdür, Anayasa Mahkemesi üyelerini bağlamaz. Kaldı ki, CHP'nin böylesine kamuoyonu çok yakından ilgilendiren Anayasa Mahkemesi başvurularında da genelde raportörlerin menfi görüş vermesini olağan karşılıyoruz. Oysa Anayasa Mahkemesinin çok değerli üyeleri karar verecektir, raportörün görüşleri geçmişte de bunu çok yaşadık, Anayasa Mahkemesi üyelerini bağlamaz."
Anayasa Mahkemesi üyelerinin başvuruyu bir an önce esastan inceleyeceğine olan inancını tekrarlayan Okay, "Anayasa Mahkemesinde raportörün görüşü dağıtılmış olmakla Anayasa Mahkemesi üyeleri en kısa süre içinde 111 milletvekilinin yapmış olduğu başvuruyu incelemeye başlayacaktır diye düşünmek lazım. Bu bir iki günlük bir süre olabilir. Ama bunun takviminin belirlenmesi tabii doğrudan Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı'na aittir. 12 Eylül 2010 olarak referandum tarihi verildiğine göre bu belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'nin öncelikli ele alması olağan bir beklentidir. Çünkü bir taraftan referandum süreci devam ediyor, bir taraftan da sürece konu anayasa değişiklikleriyle ilgili Anayasa Mahkemesinde bir dava devam ediyor. Biran evvel bunun kararının çıkması lazım. Onun için muhtemelen bu ay içinde Anayasa Mahkemesi bir karar verir diye düşünüyorum, kişisel olarak" diye konuştu.
"Siyasi nezakete aykırı"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun bir araya gelerek terörü konuşacağı toplantıda kimin kimi davet edeceğine ilişkin tartışmalar hatırlatılarak, "Davet yinelenmesi halinde bir tutum değişikliği söz konusu mu?" sorusunu da yanıtlayan Okay, görüşmede bilgi sunacak kişinin Başbakan olduğunu ve bu nedenle kendisinin ziyaretlerde bulunması gerektiğini söyledi. Açılım sürecinde partilerden randevu talebinde bulunanın Başbakan Erdoğan olduğunu söyleyen Okay, "Şimdi Sayın Başbakan'ın ülkenin ana muhalefet partisinin genel başkanına 'senle beraber hepinizi bir ortak masada toplayacağım' anlamında bir çağrıda, davette bulunması siyasi nezakete aykırı. Sayın Başbakan'ın siyasi nezakete ve üsluba uygun bir şekilde CHP Genel Başkanı'na bilgi vermek üzere ziyaret etmesi doğru olanıdır" şeklinde konuştu.
Referandumun iptali halinde Hükümetin erken seçime gidebileceği yönünde görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine de Okay, şunları söyledi:
"Siyaset çok şeye gebe olabilir. Ama bizim beklentimiz 12 Eylül'de referandum olsa da olmasa da Türkiye'nin biran önce erken seçime gitmesidir. Bu yılın Kasım ayı içinde olabilir. Ama siyasal iktidar 'ülkeyi erken seçime götüreceğim' diyemez. Çünkü iktidar bunu söyledikten sonra Türkiye'de tüm koşullar değişecektir. Onun için iktidar hiçbir zaman böyle 6 ay önceden 7 ay önceden davulla, zurnayla ilan etmez"
Bu arada, İstanbul Bağımsız milletvekili Ahmet Tan'ın yarın yapılacak grup toplantısında CHP'ye katılacağı öğrenildi.