"Hepimizi ısıtan, ışıtan aynı güneş"

Başbakan Erdoğan ile CHP Lideri Baykal, Mevlana'yı anma törenine katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KONYA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mevlana'nın vuslatının 735. yıl dönümünde hep birlikte anılmakta olduğunu belirterek, "Bu vesileyle ben de gönül eri Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Hacı Bektaş-ı Veli'nin, Pir Sultan Abdal'ın, Aşık Veysel'in kıymetli sözleri ışığında buradan bütün dünyaya, bütün insanlığa, hepimizi kuşatan aynı gök kubbedir, 'gel' diyorum. Hepimizi ısıtan, ışıtan aynı güneştir, 'gel' diyorum. Hepimizi ıslatan aynı yağmurdur, 'gel' diyorum. Hepimizi doyuran aynı topraktır, 'gel' diyorum. Bizim gönlümüz de, kucağımız da geniştir, 'gel' diyorum" dedi.   

Erdoğan, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Aradan geçen yüzyıllara rağmen Mevlana'nın sözlerinin değerinde en küçük eskime ve eksilme olmadı. Ne mutlu ki bizler bu hikmet pınarından, bu aşk deryasından beslenmeye devam ediyoruz. Dün olduğu gibi bugün de onun düşünce dünyasıyla aynı iklimi paylaşıyoruz. Bu topraklar hala onun sevgi, merhamet, hoşgörü felsefesiyle ayakta durmaya devam ediyor" diye konuştu.

Baykal: En sağlam dayanak Mevlana'nın anlayışı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise törende yaptığı konuşmada,  "İslamiyet'i şiddet ve terörle karalamak isteyenler ya da İslamiyet'i baskıcı bir siyasi ideoloji haline dönüştürmek isteyenler, karşılarında en sağlam dayanak olarak Mevlana'nın sevgi ve hoşgörü temelindeki tasavvufi ve hümanist İslam anlayışıyla karşılaşırlar" dedi.

Baykal, Mevlana'nın ve diğer 13. yüzyıl düşünürlerinin etkisiyle Anadolu İslamiyeti'nin insan, akıl ve hoşgörü çizgisinde geliştiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bunun içindir ki bugün Türkiye İslamiyet'in en özgür, en akılcı, en ileri, en güzel yaşandığı yerdir. İslamiyet, Usame Bin Ladinler'i yetiştiren değil, Hz. Mevlana'yı, Hacı Bektaşi Veli'yi yetiştiren İslamiyet olmuştur. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Ne mutlu ki kültürümüzün zirvesinde böyle bir isim var. Bu ismi dünyaya öncelikle tanıtmak hepimizin görevi olmalıdır.