"Hesap verebilirlik önem kazanacak"
Güler Sabancı, gelecek dönemde şirketlerin hayatında hesap verebilirlik yeteneğinin önem kazanacağını söyledi.
İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, gelecek dönemde şirketlerin hayatında daha fazla düzenleme olacağını ve bunun sonucunda hesap verebilirlik yeteneğinin önem kazanacağını söyledi.
Sabancı, IBM tarafından düzenlenen "Akıllı Dünya" konferansında yaptığı konuşmada, bilginin bu kadar değer kazandığı ve iletişim kanallarının arttığı bir dönem olmasına rağmen, şeffaf olmayan politikalar nedeniyle dünyanın krizlerle karşı karşıya kalabildiğini, iletişim kanallarının maniple edilmesiyle kitlelerin yanlış bilgilendirilebildiğini ve yanlış işler yapılabildiğini kaydetti.
Teknolojik gelişme ve bireyselliğin zirve yaptığı ortamda daha fazla özgürleşme beklenirken, istikrarı sağlamak adına yeni ve daha üst otoriteler meydana getirildiğini ifade eden Sabancı, dünyada yeni talepler ve yeni pazarlar meydana gelirken bunların önceden görülüyor olmasının gelecek dönemin en önemli başarı kriteri olacağını vurguladı.
Bu dönemin öne çıkacak bir diğer konusunun insan sermayesi olacağının altını çizen Sabancı, gerek devletlerin gerekse şirketlerin, gelecekte başarılı olmak istiyorlarsa insana yatırım yapmak zorunda olduklarını belirtti.
Kriz sonrasında dünyadaki tüm kurumların iş yapış biçimlerinde bazı değişikliklerin kaçınılmaz olacağına dikkati çeken Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Krizde gördük ki artık daha fazla regülasyon, şirketler ve hatta devletlerin hayatına girecek. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde şirketlerin hayatında daha fazla düzenleme olacak. Bunun sonucunda hesap verebilirlik yeteneği önem kazanacak. Çünkü artık sadece kamuoyuna değil, aynı zamanda otoriteye de hesap verme dönemi başlayacak. Tabii hesap verebilir olmanın olmazsa olmaz şartı, şeffaflıktır. Bu açıdan bakıldığında şirketlerin, kurumların ya da devletlerin bilgilendirme süreçlerini yeniden gözden geçirmeleri ve iş yapış biçimlerini bu gelişmeye göre adapte etmeleri gerekecek."
Güler Sabancı, yaşanan krizin ardından yeni bir "normal"in ortaya çıktığını, yeni normal dönemin liderlik modelinin de farklı olduğunu, yeni lider modelinin sadece iş odaklı olamayacağını, sosyal duyarlılığı da bünyesinde taşıması gerektiğini söyledi.
Başarılı bir liderin EQ'sunun da yüksek olması gerektiğini vurgulayan Sabancı, Amerikalı psikolog olan ve duygusal zekayla ilgili kitapları bulunan Daniel Goleman'ın yaptığı bir araştırmaya göre, liderliğin başarısında duygusal zekanın rolünün yüzde 85 ila 90 arasında olduğunun saptandığını kaydetti.
Liderin otoritesinin sadece bulunduğu pozisyondan gelmeyeceğini, astlarıyla da duygusal bağının kuvvetli olması gerektiğini belirten Sabancı, "Yeni dönemde liderin, bilginin bu kadar hızlı dolaşımda olduğu bir dünyada herkesten öğrenecek daha çok şeyi olduğuna inanması gerekir" dedi.