"Hukukta suistimal olmaz"
TBMM Başkanı Toptan, askerlerin sivil mahkemede yargılanabilmesine olanak tanıyan yasaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu
ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, askerlerin sivil mahkemede yargılanabilmesine olanak tanıyan yasaya ilişkin, "Hukukta suistimal olmaz. Çünkü hukukta çok uzun bir süreç var. O nedenle, yanlışlık olabilir, hatalı karar verilebilir ama bunu düzeltmenin pek çok yolu var" dedi.
Toptan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Turgut'un TBMM'deki cenaze töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, askerlere sivil yargı yolunun açılmasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin süreci nasıl değerlendirdiğini sormasına Toptan, "Hep beraber ben de sizin gibi izliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nın vereceği kararı bekliyoruz. Süreç kendi normalinde işliyor. Tartışmalar da yapılıyor. Bunların hepsini doğal karşılamak lazım" karşılığını verdi.
Toptan, "Yasada yapılan değişiklikle birlikte Genelkurmay Başkanının doğrudan yargılanabileceği belirtiliyor. Bu konuda yapılan değişiklik sınırsız bir yargılama imkanı sağlıyor mu?" sorusu üzerine, "Tartışıldığına göre demek ki kesin bir şey yok. Bir bütüncül içerisinde bakmak lazım. Sadece spesifik olarak değişen maddeyi alırsak oradan sağlıklı bir sonuç çıkmayabilir. Tümünü tartışmak, irdelemek lazım. Şu anda kamuoyunun yaptığı da o. Her şey kendi yolunda, rutininde yürüyor" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Düzenleme suistimale açık mı?" sorusuna karşılık Toptan, hukukta suistimal olmayacağını, çünkü hukukta çok uzun bir süreç bulunduğunu söyledi. Yerel mahkeme, onun üzerinde Yargıtay, Yargıtay'ın üzerinde de genel kurallar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci bulunduğunu belirten Toptan, "O nedenle, yanlışlık olabilir, hatalı karar verilebilir ama bunu düzeltmenin pek çok yolu var" dedi.
Kurmay Albay Dursun Çiçek'in mahkemece serbest bırakılmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise Toptan, "O da bir yargı süreci. Kararların hepsine saygı göstermek lazım. Lehte, aleyhte eleştiriler olur. Bunların hepsini doğal karşılamak lazım" diye konuştu.
Toptan, bir gazetecinin, "Bir mahkeme tutukluyor, bir mahkeme serbest bırakıyor" sözleri üzerine "Tartışıyor hakimlerimiz de. Çok önemli bir süreç Ergenekon süreci. Daha doğrusu bugün gazetelere var 'Ergenekon söylenmez' falan. Ben öyle demiyorum. Bu sürece zaten Ergenekon ismini veren Ergenekon hakimleri, savcıları da değil. Böyle birisi söyledi, öyle nitelendiriliyor şimdi. Bu süreçte görev yapan arkadaşlarımız çok önemli bir iş yapıyorlar, hakimler, savcılar... O nedenle çok fazla günlük tartışmanın odağında bu mahkemeleri tutmamak lazım diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"Memura verilen yargı zırhı gibi bir izin söz konusu olabilir mi?" sorusuna Toptan, bunlara genel olarak bakıldığında pek çok konuşmasında Türkiye'de "odacılar ve çaycılardan başka herkesin dokunulmazlığı olduğunu" söylediğini anımsattı. Toptan, "Dokunulmazlık kavramını Türkiye tartışırken bunun tamamının masanın üzerine yatırılması lazım" dedi.